09:05:56 29.03.2024
Stiri

CALC: Alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020 au fost „parțial corecte și parțial libere”

Actualitate 17.11.2020 12:21 Vizualizări1029 Autor: Ziarul National
CALC: Alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020 au fost „parțial corecte și parțial libere”


Alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020 au fost „parțial corecte și parțial libere” în opinia Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), constituită din mai multe organizații neguvernamentale de la Chișinău.

Printre încălcările semnalate de CALC se numără imposibilitatea mai multor alegători de a-și exercita dreptul de vot, număr mare de incidente electorale în ziua alegerilor, utilizarea resurselor administrative în campania electorală, finanțarea netransparentă a campaniei electorale, ignorarea măsurilor de prevenire COVID-19 etc.

Totodată, potrivit aceleiași coaliții, campania electorală a fost marcată de un discurs negativ, falsuri și mesaje instigatoare la ură și violență.

CALC a mai remarcat că majoritatea litigiilor electorale, unele dintre ele fiind încălcări evidente ale legislației electorale, nu au avut finalitate, iar contestațiile depuse în fața organelor electorale și instanțele de judecată nu au fost examinate în fond, fiind tergiversate sau declarate inadmisibile.

„Omisiunea Parlamentului de a ajusta prevederile Codului electoral privind depunerea, examinarea și soluționarea contestațiilor electorale la prevederile Codului administrativ, a dus la situația că actorii procesului electoral au fost limitați în dreptul de contestare a acțiunilor contracandidaților săi și practic privați de dreptul la un recurs efectiv. Omisiunea CEC de a examina în fond litigiul privind tipărirea la o instituție publică a ziarelor de campanie a candidatului Igor Dodon, cu semne evidente de încălcare a legislației electorale este regretabilă și ridică semne de întrebare rezonabile privind independența politică a membrilor”, cităm din raportul CALC.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md