23:07:43 23.04.2024
Stiri

DOC // Propunerile au ajuns la Parlament: Cine ar putea fi noii viceguvernatori ai BNM

Actualitate 17.11.2020 13:38 Vizualizări2144 Autor: Ziarul National
DOC // Propunerile au ajuns la Parlament: Cine ar putea fi noii viceguvernatori ai BNM


UPDATE // Banca Națională a Moldovei precizează că cei doi candidați propuși la funcțiile de viceguvernatori ai instituției, Constantin Șchendra și Maia Pîrcălab, au o bogată experiență în domeniul financiar-bancar, iar în ultimii ani activează în cadrul Băncii Naționale.

„Ambii candidați s-au alăturat echipei BNM în perioada de reformare profundă a sectorului bancar și au dat dovadă de integritate profesională, diligență și inițiativă în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În plus, aceștia sunt neafiliați politic - un criteriu important de care s-a ținut cont. Sper că deputații vor susține candidaturile propuse, deoarece este important ca Banca Națională să rămână o instituție independentă și să continue reformele”, a prezentat candidații guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Constantin Șchendra este director al Departamentului supraveghere bancară din anul 2018, timp în care a participat la reformarea sectorului bancar și a contribuit la instaurarea bunei guvernanțe în băncile licențiate din Republica Moldova. Acesta este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei și deținător al Certificatului de Calificare al Auditorului Instituțiilor Financiare etc. Constantin Șchendra are experiență în auditarea situațiilor financiare în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) și Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), fiind implicat în diverse misiuni de audit, inclusiv în domeniile bancar și financiar.

Maia Pîrcălab este licențiată în drept și are o experiență de peste 30 de ani, preponderent în sectorul bancar. Din anul 2017, ea activează în cadrul BNM, iar din luna mai 2020 deține postul de director al Departamentului reglementare și autorizare. Maia Pîrcălab a asigurat implementarea unor reforme importante în sectorul bancar autohton, prin elaborarea regulamentelor, recomandărilor și metodologiilor privind reglementarea bancară prudențială, valutară și a contabilității bancare, precum și examinarea și aplicarea documentelor și principiilor Comitetului BASEL și ale Uniunii Europene etc. La fel, aceasta a adaptat reglementările bancare prudențiale la normele europene.

Mandatul de viceguvernator al BNM este valabil pentru o perioadă de șapte ani.


******************************

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, propune, prin intermediul unui demers trimis la Parlament, desemnarea a doi viceguvernatori noi.

Aceștia sunt Constantin Șchendra care ar urma să-i ia locului lui Aureliu Cincilei și Maia Pîrcălab - în locul lui Ion Sturzu.

Constantin Șchendra activează de cel puțin zece ani în domeniul financiar, iar Maia Pîrcălab are o experiență de muncă de 30 de ani, inclusiv de 10 ani în domeniul financiar.

Amintim că, recent, premierul Ion Chicu a solicitat ca proiectul care prevede consolidarea independenței Băncii Naționale a Moldovai (BNM) să fie votat rapid de către Parlament pentru ca noul program cu FMI, care prevede o asistență de 558 de milioane de dolari, să poată fi semnat cât mai curând.

CITIȚI și Acordul cu FMI, în AER. Fost ministru al Finanțelor: „Autoritățile au izolat și au lipsit iar R. Moldova de resurse financiare importante, dar și de previzibilitate până la sfârșit de an”

„Am solicitat ca Parlamentul să examineze acest proiect, dar și numirea viceguvernatorilor Băncii Naționale, astfel ca până la 20 noiembrie Republica Moldova să poată raporta FMI-ului despre îndeplinirea tuturor condițiilor preventive. Acest lucru ne va permite să încheiem noul program cu FMI, pentru o perioadă de 3 ani, la începutul lunii decembrie”, a afirmat Ion Chicu.



Document publicat pe deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md