Linkuri accesibilitate

Înăsprirea timidă a măsurilor antiepidemice în Bulgaria


Secție ATI pentru COVID 19, Sofia, Bulgaria
Secție ATI pentru COVID 19, Sofia, Bulgaria

În condițiile deteriorării situației guvernul Borisov încearcă să limiteze epidemia fără a apela la măsurile rigide din țările vecine.

De la distanță vor învăța și elevii din clasele a șasea și a șaptea. Nu este obligatoriu însă portul măștilor în spații deschise.

De la Sofia, Petio Petkov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Pe fundalul creșterii numărului de infectați și a menținerii la un nivel fără precedent al deceselor guvernul va putea renunța la orarul antiepidemic al restaurantelor obligate acum să închidă cel târziu la 23.30. Ministrul Turismului Mariana Nikolova a declarat că în acest mod va fi stimulat turismul de iarnă.

Viceprim-miinistrul Tomislav Doncev a spus că guvernul se mișcă pe muchia de cuțit încercând să-i protejeze pe oamenii fără a ruina economia.

În urmă unei vizite la Plovdiv premierul Borisov a declarat că în timp ce Europa se află în criză, în Bulgaria producția a crescut în septembrie fața de august cu 2,3%. El a respins acuzațiile opoziției că nu a pregătit sistemul medical pentru cel de al doilea val al epidemiei.

Institutul național de statistică însă a anunțat că fața de anul trecut PIB a scăzut cu 5,2%. Datele statistice dezmint afirmațiile premierului.

Pe fundalul declarațiilor optimiste se agravează deficitul de medicamente și locuri în spitale. Procuratura a deschis o anchetă pentru stabilirea cauzelor dispariției unor medicamente. Guvernul a propus interzicerea exportului medicamentelor folosite la tratamentul anticovid.

În ultimele zile persoane cu organe transplantate au protestat împotrivă transformârii clinicii de uronefrologie și transplant din Sofia în secție anti covid. Cu acest motiv au protestat și medici din câteva spitale oncologice. Opoziția a cerut deschiderea unor spitale mari anticovid în locul alocării a 20% din paturile în toate spitalele unor astfel de secții.

Prim ministurl Boiko Borisov
Prim ministurl Boiko Borisov

Puternice reacții negative a provocat ordinul Ministrului Sănătății că pensionarii să-și facă cumpărăturile la farmacii și alimentare numai între 8 și 10. La o populație de 7 milioane, cu peste 2 milioane de emigranți și 1 milion de copii, cele 2,1 milioane de pensionari reprezintă peste 50 la sută din cumpărătorii și înghesuirea acestora într-un interval atât de mic provoacă probleme, a avertizat avocatul poporului Diana Kovaceva care a cerut anularea ordinului. La o zi după semnare aceasta s-a și întâmplat prin introducerea unui nou interval (13.30-16.30) rezervat vârstnicilor care vor putea face cumpărături și în restul zilei. În acest mod sunt supuși interdicției numai tinerii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG