ENEMO // Încălcările procedurale nu au afectat negativ legitimitatea și integritatea procesului de vot

Anticoruptie.md
17/11/2020
gazetadechisnau

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO în Republica Moldova constată că turul II al scrutinului prezidențial a fost gestionat eficient. Candidații au putut face campanie liberă, aceasta însă a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare. Încălcările procedurale constatate nu ar fi afectat negativ legitimitatea și integritatea procesului de vot. Concluziile Misiunii au fost prezentate marți în cadrul unei conferințe de presă.

„Candidații au putut să-și exprime în mod deschis mesajele către public, iar dreptul la libertatea de exprimare și de întrunire au fost susținute. Polarizarea politică a fost deosebit de evidentă în timpul turului doi de scrutin. Într-o atmosferă de campanie tensionată, candidații au recurs adesea la campanii lipsite de etică și la atacuri personale, în special împotriva doamnei Sandu. Elementele unei campanii bazate pe antrenarea funcționarilor publici au fost observate din nou în turul doi, deoarece mulți oficiali publici au făcut campanie deschisă sau au susținut candidații”, a declarat Dritan TAULLA, șeful Misiunii ENEMO, în cadrul conferinței de presă.

Potrivit ENEMO, polarizarea mass-mediei continuă să fie un motiv de îngrijorare. Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale față de cetățenii Moldovei în timpul campaniei electorale sau o lipsă de deschidere de a aborda comportamentul mediatic părtinitor. Rolul de supraveghere al CA a fost limitat la sancționarea post factum, non descurajantă a radiodifuzorilor, nereușind să asigure informarea imparțială a alegătorilor..

„În ciuda provocărilor create de pandemie, prezența la vot a fost mai mare decât în primul tur. Potrivit  acestor rezultate preliminare, candidatul câștigător este Maia Sandu, care a obținut 57,72 % din voturile valabil exprimate. Igor Dodon a recunoscut rezultatele preliminare ale alegerilor, în același timp susținând că au avut loc încălcări fără precedent și intervenție străină în proces, făcând aluzie la provocări legale”, a precizat Oleg Reut, expert CEC. 

Misunea ENEMO este compusă din opt observatori de bază și opt observatori pe termen lung. În ziua algerilor 35 de observatori pe termen scurt au fost detașați de ENEMO pentru a urmări votarea, numărarea și totalizarea rezultatelor. 

Anticoruptie.md
17/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii