Un consilier din CMC, un funcționar din cadrul MAI și un director de spital din Chișinău, vizați în controalele ANI din ultima săptămână

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat 8 controale pentru încălcarea regimurilor juridice ale averii și intereselor personale, conflictelor de interese și incompatibilităților, în perioada 9 - 14 noiembrie. Astfel, în cadrul procedurile de control a averii sunt vizați un consilier din cadrul Consiliului municipal Chișinău, un funcționar din cadrul MAI și un asistent de deputat din Parlamentul Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

La fel, un director de spital din Chișinău, un șef de subdiviziune teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), un primar din raionul Leova și un director de grădiniță din raionul Leova sunt verificați pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. În procedura de control se află și un contabil din cadrul unei subdiviziuni teritoriale a ANSA pentru că ar fi admis o incompatibilitate.

În perioada de referință, au fost emise patru acte de constatare al încălcărilor. Un act vizează un conflict de interese admis de un director de grădiniță din Cantemir, iar în alte trei acte au fost constatate incompatibilități în privința unor subiecți din administrația publică locală din Sângera, Costești, raionul Râșcani și Baraboi, raionul Dondușeni.

Pentru nedepunerea și depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale, inspectorii de integritate au pornit două cauze contravenționale pe numele unui funcționar din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivilor Medicale și a a unui primar din raionul Telenești.

Totodată, au fost întocmite cinci procese verbale cu privire la contravenție în baza cărora au fost aplicate amenzi în sumă totală de 9750 de lei. O contravenție a fost aplicată pentru nesoluționarea în termenul legal al incompatibilității privind funcția de demnitate publică de către un primar din raionul Anenii Noi, iar alte patru amenzi au fost stabilite pentru nedepunerea și depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale de către un director de instituție publică din orașul Leova, un șef de direcție din cadrul Agenție de Supraveghere Tehnică și alți doi subiecți din cadrul administrațiilor locale.

La fel, săptămâna trecută, patru primari din UTA Găgăuzia, Râșcani și Drochia au declarat conflictele de interese în baza cărora inspectorii de integritate le-au propus soluții.

Direcția juridică a ANI a reprezentat instituția în 15 ședinte de judecată referitoare la contestarea actelor emise de inspectorii de integritate. Totodată, prin sistemul ”e-Integritate” au fost repartizate inspectorilor 12 de sesizări spre examinare.


Pub