Guvernul din Mexic recunoaște că a provocat o inundație care a lăsat zeci de mii de oameni fără adăpost

Guvernul Mexicului a recunoscut că a luat decizia de a deversa cantități mari de apă dintr-un baraj, fapt care a lăsat mii de oameni fără locuințe, informează The Independent. Decizia a fost luată pentru a proteja capitala regiunii Tabasco.

Foto: Getty Images

Apa a fost eliberată din barajul Peñitas, după inundațiile provocate de uraganul Eta, însă există voci care spun că această decizie a afectat mai mulți oameni decât fenomenul natural. Aproximativ 15.000 de oameni au fost afectați de inundațiile provocate de Eta, însă autoritățile locale susțin că aproximativ 72.000 de oameni au rămas acum fără locuințe, citează Digi24.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a declarat luni că a înțeles că această decizie urma să provoace daune, însă ea a fost luată. „Sunt Chontales (populație indigenă din Tabasco), cei mai săraci, dar a trebuit să luam o decizie", a spus el.

„A trebuit să luam o decizie între două variante neplăcute - pentru a evita inundarea Villahermosa (capitala regiunii Tabasco) și a conduce apa prin Samaria, către zonele joase", a declarat Lopez Obrador.

Recunoașterea responsabilității s-a produs în timpul unei informări, în timp ce președintele zbura pe deasupra barajului problematic, arătând nivelul redus de apă din el. „Asta înseamnă mai puțină apă pe câmpiile din Tabasco, mai puține inundații în Tabasco", a declarat el.

În ciuda declarațiilor președintelui, în anumite zone nivelul apei rămâne foarte ridicat, scrie sursa citată.

Lopez Obrador a mai anunțat crearea unei comisii pentru a preveni repetarea inundațiilor devastatoare.

Guvernatorul statului Tabasco, Adán Augusto Lopez Hernandez, ceruse anterior guvernului federal să își asume „responsabilitatea pentru orice daune sau pierderi pe care oamenii din Tabasco le-ar putea suferi".


Pub