(video) OSCE a aprobat, în termeni generali, modul de desfăşurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a aprobat luni, în termeni generali, modul de desfăşurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, câştigat de candidata proeuropeană Maia Sandu. Concluziile au fost prezentate de observatorii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) astăzi, 16 noiembrie, în cadrul conferinței de presă.

Foto: Captură video/privesc.eu

„Alegătorii au avut o opţiune veritabilă între alternative politice”, „procesul de votare s-a desfăşurat în majoritate în mod ordonat'', „candidaţii au putut să-şi facă campanie în mod liber” şi „libertăţile fundamentale au continuat să fie respectate'', a declarat şefa misiunii OSCE de observare a scrutinului, Corien Jonker. OSCE a monitorizat ambele tururi ale alegeri prezidenţiale.

Totuşi, campania a devenit „mult mai discordantă” înaintea celui de-al doilea tur, a spus Jonker în cadrul conferinței de presă.

În plus, a existat o lipsă de imparţialitate în peisajul media, cuplată cu o „lipsă de supraveghere eficientă a finanţării campaniei”, a adăugat reprezentanta OSCE. Ea a menţionat, de asemenea, „îngrijorări privind posibila cumpărare de voturi”.

Amintim că candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, l-a învins pe contracandidatul său, socialistul Igor Dodon, la o diferenţă de aproape 20 de puncte procentuale în municipiul Chişinău, potrivit datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.

Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).

Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmând a fi validate după transmiterea către autoritatea electorală a buletinelor de vot şi a proceselor-verbale în original.


Pub