„A fost o luptă cinstită, în care a câștigat cel mai puternic candidat”. Vorbim cu un tânăr care a votat pentru Igor Dodon

Foto simbol

Vlad este un tânăr din municipiul Chișinău, care la alegerile prezidențiale din noiembrie a votat pentru Igor Dodon. Am discutat cu el despre cum își vede viitorul în R. Moldova, după ce alegerile le-a câștigat contracaditata lui Dodon, Maia Sandu.

Care a fost prima reacție când ai aflat rezultatele ?

Am avut o reacție normală, în principiu. Era clar care o să fie rezultatele, și nu m-am dezamăgit. A fost o luptă cinstită, în care a câștigat cel mai puternic candidat.

Familia sau prietenii tot au votat pentru Igor Dodon? Ei cum se simt azi, ați discutat rezultatele alegerilor?

Eu nu am, practic, așa gen de discuții cu familia mea. Noi avem fiecare principiile și părerile noastre. Chiar dacă primeam întrebări de la familie cu cine să voteze, eu mereu le spuneam că au dreptul să voteze cu cine doresc, să se ghideze de propria conștiință. Bunica mi-a zis că a votat pentru Maia Sandu, de exemplu. Și eu nu am avut o problemă cu asta.

De ce ai votat cu Igor Dodon?

Am votat cu Igor Dodon fiindcă el mă reprezintă pe mine în ideile pe care le promovează. Aici mă refer, în general, la ideile de patriotism, la ideea națională despre țară independentă, integră, cu simboluri distincte, la limba și poporul moldovenesc care să se regăsească în rând cu toate popoarele.

Cum ți s-a părut că s-a manifestat Igor Dodon în această campanie electorală ?

Cred că s-a manifestat normal. Nu am observat nereguli. Consider că a fost o campanie electorală de la egal la egal. Fiecare dintre ei au avut și plusuri, și minusuri. Iar insulte și ponegriri de imagine au fost din partea ambelor părți.

Ce lucruri ți-au părut bune din ceea ce a propus Igor Dodon în programul său electoral?

Eu cred că societatea trebuie să realizeze faptul că funcția de președinte nu este una decisivă. Este o funcție reprezentativă, diplomatică. Președintele nu poate să ne ofere mai mult decât ceea ce se regăsește în atribuțiile lui. Atâta timp cât există un președinte de țară care are o majoritate parlamentară și inclusiv o susținere din partea guvernului, într-adevăr, putem vorbi de niște realizări. Cred că programul propus de Igor Dodon putea să aibă viață dacă exista o stabilitate și politică, și socială.

Ce crezi că ar trebui să facă acum Igor Dodon?

Trebuie să aștepte. Să aștepte verdictul final din partea Comisiei Electorale Centrale și dacă se va demonstra că totul a fost legal, să permită noului președinte să preia funcția, fără alte provocări.

Cum ți se pare noul președinte al Republicii Moldova ?

Am părere neutră, deocamdată. Maia Sandu este o persoană cu capacități, care într-adevăr a lucrat și a luptat foarte mult pentru această funcție. Acum vreau să văd realizarea promisiunilor pe care le-a făcut, că până la urmă, toată această campanie electorală s-a bazat pe promisiuni.

Ce te îngrijorează cel mai mult legat de viitorul țării?

Îmi fac griji pentru populația țării. Și anume, nu vreau să rămânem o țară goală. O țară fără oameni nu poate funcționa.

 

Nu ai avut niciodată gânduri de a pleca?

Ba da. Am și fost peste hotare, dar nu rezist mai mult de o săptămână sau maxim zece zile. Tot timpul sunt cu gândul la casă. Indiferent de câte propuneri și tentații nu ar fi, nu pot să plec definitiv.

Ce schimbări ai vrea să se întâmple în Moldova?

Cred că, în primul rând, trebuie de modificat sistemul. De sus se încep toate ilegalitățile. La conducerea organelor de stat trebuie puși în funcție oameni devotați țării și poporului. Aici trăiesc, de aici primesc salariu și cu siguranță trebuie să lucreze în folosul cetățenilor. Eu consider că în așa mod se vor produce schimbările în țară.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.