Dan Dungaciu: Fără alegeri parlamentare anticipate în R.Moldova, nu va exista un „proiect politic Maia Sandu”

by D M
Distribuiti mai departe...

„Dacă nu vom avea anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu. Vom avea un politician Maia Sandu, dar nu un proiect politic Maia Sandu”, a declarat pentru AGERPRES Dan Dungaciu.

Expertul apreciază că, în ceea ce privește aplicarea proiectului său european, președintele ales al Moldovei este „un comandant fără oști”.

„Este cum spunea Stalin – ‘Câte divizii are Papa?’. Ea, deocamdată, trebuie să își construiască diviziile, adică o relație cu Parlamentul și cu Guvernul Republicii Moldova, care să fie funcțională din perspectiva proiectului ei politic”, afirmă Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, pe plan extern, Maia Sandu „va avea o tribună fantastică, dar în realitate pârghii de putere nu prea are și oricine, cu orice Guvern ar vorbi, indiferent unde face prima vizită în calitate de președinte ales, guvernele cu care va vorbi se vor uita la configurația internă politică – cui dăm bani, pe cine sprijinim”.

O variantă ar fi realizarea unei majorități pro-europene în actualul Parlament, dar, în opinia lui Dungaciu, o majoritate legitimă poate fi creată doar prin alegeri anticipate.

„Când câștigi, ca Maia Sandu, pe o platformă anticorupție, trebuie să fii foarte atent cu cine te aliezi (…) pe hârtie se poate construi o majoritate pro-europeană. În Parlamentul Republicii Moldova se poate construi pe hârtie orice. Ar fi oameni dispuși să susțină. Dar atât s-au maculat în ultima vreme, schimbându-și opțiunile, partidele, grupurile, încât pentru Maia Sandu ar fi aproape o sinucidere să încerce să facă o majoritate pro-europeană în Parlamentul actual al Republicii Moldova”, a subliniat el.

Condiționalitățile financiare externe și o presiune publică „ar putea să genereze anticipatele de care proiectul politic al Maiei Sandu are nevoie”, consideră Dungaciu.

„Maia Sandu nu se poate întoarce în Parlament susținută de un partid despre care a spus în campania electorală că este partidul condus de coruptul Igor Dodon. Nu poți să crezi că Igor Dodon este corupt și partidul e inocent”, a apreciat analistul.

În opinia sa, Maia Sandu a câștigat scrutinul prezidențial „pentru că a reușit să aducă de partea ei tot electoratul pro-european cu toate nuanțele din Republica Moldova”.

„Maia Sandu a făcut ceea ce n-a reușit în 2016. În 2016, Maia Sandu n-a reușit să aducă alături de ea tot electoratul pro-european de toate nuanțele din Republica Moldova, a ratat electoratul PDM-ului, Partidul Democrat din Republica Moldova (…). În Republica Moldova, jumătate este spre Vest, jumătate se uită spre Est, iar pachetul de control, ca să zic așa, îl are acest partid generic numit Partidul Democrat din Republica Moldova, în vremea lui Plahotniuc, care este partidul familiilor mixte care n-are orientare strategică. Acest partid nu este nici până la capăt cu Estul, nici până la capăt cu Vestul”, este de părere Dungaciu.

De asemenea, Maia Sandu a fost susținută și de voturile celor doi lideri unioniși și de diaspora. „Diaspora în Republica Moldova este mai diferită în opțiuni electorale și decât diaspora din România. S-ar putea ca pe termen scurt, mediu și lung în România să asistăm la faptul că pachetul de control al alegerilor prezidențiale să se mute în Occident. N-ar fi rău pentru Republica Moldova”, crede Dungaciu.

El apreciază că Igor Dodon a fost un candidat slab. „Dodon este un Voronin în pantaloni scurți. A fost totdeauna un secund – secundul lui Voronin, secundul lui Plahotniuc și, când a fost lăsat singur, cum a fost acum lăsat singur, evident că a capotat”, consideră Dan Dungaciu.

Dungaciu crede că actualul președinte al țării vecine „va încerca o tranziție lină”. „După părerea mea, clopotele politice au sunat pentru Dodon. El nu mai este un lider credibil. Pe cine vor pune socialiștii? Nu au un lider credibil în acest moment”, adaugă expertul.

De asemenea, el vorbește și despre perspectiva din viitorul apropiat pentru Republica Moldova.

„Vine iarna. Republica Moldova este întotdeauna în buza prăpastiei. A fost totdeauna așa. Cine va finanța iarna? Cine va finanța Republica Moldova? Federația Rusă? Nu. Dacă ar fi putut, ar fi făcut-o pe vremea lui Dodon. Cum o să îi dea Federația Rusă bani Maiei Sandu? România, Uniunea Europeană? Toate lucrurile acestea sunt delicate, pentru că tu nu poți să finanțezi un Guvern sau o majoritate parlamentară care ar fi explicit împotriva Maiei Sandu”, mai spune Dan Dungaciu.

***
Comisia Electorală Centrală (CEC) a finalizat, luni dimineață, centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secții de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în străinătate, iar datele cumulate indică un succes al Maiei Sandu cu 57,75% din totalul voturilor valabil exprimate.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceștia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...