Prima reacție a lui Igor Dodon după înfrângerea în scrutinul prezidențial: „O felicit preventiv pe Maia Sandu, dar sunt obligat să apăr votul celor care m-au votat”

Mariana Colun
16/11/2020

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, care a pierdut duminică alegerile prezidențiale în favoarea liderei PAS, Maia Sandu, a declarat că va contesta în toate instanțele rezultatele scrutinului. Dodon susține că în procesul electoral au fost admise „încălcări fără precedent” și că va apăra votul celor care l-au susținut.

„Preliminar o felicit pe Maia Sandu cu victoria în alegeri, dar vreau să menționez că staff-ul nostru electoral a fixat încălcări fără precedent în acest scrutin prezidențial. Este vorba despre blocarea dreptului de vot pentru cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului, transportarea alegătorilor în țările membre ale Uniunii Europene, implicarea prin diferite declarații ale unor oficiali și influențarea rezultatului votului. Am primit sute și mii de mesaje de la concetățenii noștri, nu doar din Republica Moldova, care mă întreabă cu lacrimi de ce să permitem celor care au fraudat alegerile și să nu contestăm. Sunt obligat să apărăm votul celor care au votat pentru mine prin toate căile legale, la CEC, în judecată, la Curtea Constituțională.

Eu vă îndemn la calm și liniște, categoric nu ne dăm la provocări. Mergem pe calea legală prevăzute expres de lege. În cazul în care instanțele vor confirma că totul a fost legal, vom pune punct și la această campanie electorală. Nu trebuie să permitem destabilizarea situației”, a declarat Igor Dodon.

După ce au fost procesate toate procesele verbale, rezultatele finale prezentate de CEC arată că Maia Sandu a câștigat alegerile cu 57,75% din voturi și devine prima femeie președintă în istoria Republicii MoldovaIgor Dodon a adunat doar 42,25% din sufragii. Pentru Maia Sandu și-au dat votul 943.486 de alegători, iar pentru Igor Dodon - 690.139.

Mariana Colun
16/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii