‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleReprezentant Südzucker: Producătorii care au amânat recoltarea sfeclei de zahăr pentru mai târziu, au...

Reprezentant Südzucker: Producătorii care au amânat recoltarea sfeclei de zahăr pentru mai târziu, au de câștigat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Circa 80% din gospodăriile agricole din țară ce au semănat sfecla pentru zahăr în acest sezon au finalizat recoltarea. Producătorii agricoli ce au optat pentru irigarea culturii sunt în așteptarea condițiilor favorabile pentru a realiza recoltarea.

Potrivit reprezentantului companiei Südzucker Moldova, producătorii au fost nevoiți să inițieze sezonul mai târziu, din cauza condițiilor nefavorabile.

„Trebuia să începem sezonul pe data de 20 august, însă nu am putut iniția recoltarea fără pierderi mari – solul era prea uscat, dar nici sfecla pentru zahăr nu a atins maturitatea tehnologică pentru a fi pretabilă la procesare. Din această cauză, am început recoltarea la începutul lunii septembrie. Ploile căzute la sfârșitul lunii septembrie au îmbunătățit condițiile, au umectat solul la adâncimea de 30 cm, dar și au stimulat creșterea rizocarpilor, a menționat pentru Agrobiznes Valeriu Nicușor, reprezentant Südzucker Moldova.

Potrivit lui, în circa o lună și jumătate rizocarpii au crescut esențial, și dacă producătorii recoltau în luna septembrie în medie circa 25-30 de tone, cei care au optat pentru recoltarea mai tardivă obțin 35-55 de tone per hectar. Astfel, în acest an dificil, ultimii au șansa să obțină și profit.

„Avem întreprinderi în care potențialul productiv este de aproximativ 80 de tone per hectar, însă la moment nu pot realiza recoltarea din cauza cantității prea mari de umiditate. În luna octombrie am fost nevoiți să stopăm activitatea fabricii de zahăr pe o perioadă de circa 10 zile, deoarece precipitațiile căzute nu ne permiteau păstrarea sfeclei pentru zahăr pe o perioadă mai lungă de timp, existând riscul de dezvoltare a bacteriei Leuconostoc. Am continuat producerea după ce riscul a fost evitat”.

Finalizarea recoltării sfeclei pentru zahăr este planificată pentru 25-27 noiembrie. Potrivit estimărilor companiei, producătorii care au recoltat mai devreme sfecla pentru zahăr au obținut recolte medii de 16-35 de tone per hectar. Recolta record a fost obținută în satul Șaptebani, Râșcani – circa 50 de tone la începutul lunii octombrie.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›