Fostul reprezentant special al UE în RM, Kalman Mizsei, despre experiența sa cu Covid-19: „Perioada critică a fost între a 7-a și a 10-a zi”

Fostul reprezentant special al UE la Chișinău, Kalman Mizsei, povestește experiența sa după ce s-a infectat Cu Covid-19, precizând că primele sale simptome ale bolii au apărut pe data de 30 octombrie, iar cele mai complicate zile sunt cele între a șaptea și a zecea zi de la infectare. Actualmente, Mizsei continuă reabilitarea la domiciliu, după ce a fost externat din spital.

Foto: Kalman Mizsei/facebook

„Primele 6 zile de când simptomele nu au fost prea rele și speram că va fi un curs ușor. Mulți dintre cei care au trecut deja prin acest lucru au prezis perioada critică dintre a 7-a și a 10-a zi. Și într-adevăr s-a întâmplat așa. A fost greu de crezut, dar în ziua 9 am făcut CT și a devenit clar că infecția a provocat pneumonie. Am fost trimis la Clinica Republicană. Am administrat medicamentele necesare. După 15 zile de la primele simptome, rezultatul a fost negativ”, scrie pe pagina sa de facebook, Kalman Mizsei.

„Reabilitarea începe acum, deja acasă. Nu am vrut să deranjez oamenii în afară de cei dragi și, desigur, aceia care au aflat despre asta oricum. OMS primește critici nesfârșite, dar permiteți-mi să vă spun că transferul lor de cele mai bune practici și informația care se acumulează rapid despre Covid este indispensabil aici”, a mai precizat fostul reprezentant special al UE la Chișinău.

„Covid este o boală periculoasă la vârsta mea sau pentru persoanele mai tinere, dar cu comorbidități periculoase. Și este una periculoasă în țările cu sisteme de sănătate slabe. O recunoștință enormă față de medicii care lucrează din luna martie pentru a evita avalanșa acestei boli. Peste tot, dar mai ales în acele țări cu instituții slabe. Sper că odată cu apariția vaccinului și cu obținerea rapidă a experienței științei medicale, vom putea continua să reducem victimele și, în cele din urmă, să facem din această boală o istorie suprarealistă urâtă, fără a ne încălca și mai mult libertățile prețuite. Între timp, fiți precauți!”, a conchis Mizsei.

1 / Sursa:Kalman Mizsei/facebook

Kalman Mizsei a fost reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Moldova între 2007 și 2011. În această calitate, el a fost în principal responsabil pentru reprezentarea Uniunii Europene în procesul de soluționare transnistreană.

De asemenea, a fost șeful misiunii fondator al Misiunii consultative a UE pentru reforma sectorului de securitate civilă în Ucraina în 2014-15.

Kalman a fost secretar general adjunct al Organizației Națiunilor Unite și director regional pentru Europa și țările CSI în 2001 - 2006. A fost președinte al Băncii Ungare de Import și Export în perioada 1995-1997.

El s-a alăturat misiunii consilierilor la nivel înalt din Uniunea Europeană în august 2019 pentru a ajuta guvernul Republicii Moldova să își consolideze politica de reintegrare, cu un accent deosebit pe măsurile de consolidare a încrederii.


Pub