Sistemul informaţional de stat SIAS „Alegeri”, supus mai multor atacuri cibernetice astăzi

Sistemul informaţional automatizat de stat „Alegeri” (denumit în continuare SIAS „Alegeri”) a fost astăzi, pe parcursul zilei, supus mai multor atacuri cibernetice. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

Foto: poza simbol

„Cu suportul colegilor din serviciile guvernamentale, care asigură securitatea cibernetică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, s-a reușit să respingem aceste atacuri și ele nu au avut un impact negativ simțitor asupra procesului de organizare a alegerilor”, a anunțat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, în cadrul briefingului CEC de la ora 18.00.

Amintim că în cadrul primului tur al scrutinului prezidențial, care a avut loc pe 1 noiembrie, SPIA a sesizat un atac cibernetic în adresa mai multor utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv a ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, anunță MAI.

În speță, atacul a fost manifestat prin apeluri abuzive de la mai multe numere de telefoane. În urma măsurilor întreprinse, s-a stabilit că scopul atacului cibernetic a fost de a bloca rețeaua abonatului. Totodată, operatorii de telefonie mobilă au confirmat faptul că atacul a fost produs de peste hotarele Republicii Moldova.

În acest context, SPIA a anunțat că va iniția o cauză penală în baza indicilor art. 27 și art. 261/1, Cod Penal al Republicii Moldova.


Pub