Pe banii noștri: Bătălia pentru ziare și creierele moldovenilor

Dacă citești acest newsletter, cel mai probabil campania electorală e pe sfârșite. În curând ramele galbene și roșii de la profile vor dispărea, iar societatea moldovenească se va apuca de discutat alte probleme mai serioase, cum ar fi, cine ne reprezintă la anul la Eurovision. Până atunci, hai să vedem ce noutăți politice a adus cu sine ultima săptămână de campanie electorală.

Luni, 9 noiembrie 

Luni de dimineață, într-o mișcare care poate fi comparată cu mutatul scaunelor de pe Titanic, Igor Dodon i-a dat comandă lui Ion Chicu să scoată din Guvern toți miniștrii PDM-ului. Ultimii nu s-au împotrivit prea tare, mai ales că au spus cu câteva zile înainte că vor ieși din guvern după finalizarea alegerilor prezidențiale. Ce-i drept, cumva exact asta s-a întâmplat, pentru că ceea ce urmat în această săptămână numai nu campanie electorală pentru alegeri prezidențiale poate fi numită.  

Cercetătorul Academiei de Științe dar și Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a ieșit luni cu o cercetare amănunțită, intitulată „Urmări ale prezenței alcoolului în organism și cum afectează acest factor capacitatea de conducere a autovehiculelor”. Potrivit cercetărilor sale, rachiul consumat cu o seară înainte iese în două ore. Vinul iese în patru ore, iar berea iese cel mai greu din sistem – circa șapte ore! Cercetarea a fost publicată într-un mediu mai neobișnuit, într-o investigație de presă. Tot acolo se menționa că actualul ministru l-a ajutat pe nepotul socialistului Corneliu Furculiță să scape basma curată, după ce a urcat băut la volan. 

Marți, 10 noiembrie 

Încă nu știm cum să glumim despre asta. Noua viceprim-ministră pentru reintegrare, Olga Cebotari, care va avea ca portofoliu negocierea cu conducerea de la Tiraspol, este cetățeană a Federației Ruse. Apoi, tot ea, are o experiență de lucru doar în ONG-uri afiliate PSRM-ului, care au mai activat la Moscova mobilizând cetățenii prin concerte electorale să iasă la vot în 2016. Și, mai mult, este cu două luni mai tânără decât conflictul din regiunea transnistreană. Cum am zis, aici nu este nicio glumă, dar cel puțin am vrut să vedem cum se asortează acest text cu fundalul kuliokului. Nu rău. 

Bine, pentru că nu am făcut nici o glumă mai sus, ne luăm revanșa. Poftim: fostul primar al Chișinăului, Serafim Urechean, îndeamnă cetățenii să-și dea votul în al doilea tur pentru Igor Dodon. Urechean a fost lider care a luptat în anii 2000 împotriva lui Voronin și un important lider pro-european la acea vreme. 

Miercuri, 11 noiembrie 

Din formațiunea lui Andrian Candu, „Pro-Moldova”, continuă să se scurgă deputați. De această dată este vorba de Elena Bacalu, care a încurcat ușile și era cât pe ce să intre pe ușa cabinetului fracțiunii PSRM. „Nu-i nimic, tot un drac”, a zis paznicul de la Parlament care a răspuns la întrebarea deputatei „Eu la ce cabinet acum trebuie să mă duc?”. 

La editura Universului s-a dat cea mai importantă bătălie a acestei campanii, și anume, mai mulți deputați ai PAS au oprit niște camioane încărcate cu ziare ale lui Igor Dodon destinate activiștilor care le distribuie în țară. Din bătălie s-a evidențiat deputatul socialist Grigore Novac, care a discutat civilizat cu Lilian Carp îmbrâncindu-se reciproc la ușă. Până la urmă ambii au scăpat cu bine, semn că imunitatea de parlamentar te protejează și de asta. 

Judecătorii de la Curtea de Apel Cahul marchează, pentru al treilea an la rând, sărbătoarea sfântului „Ilanie Mucenicul”. Sărbătoarea are un ritual anume: trei judecători se adună într-o cameră, după care constatând lipsa unei părți, declară că mai amână încă o dată desfășurarea ședinței în dosarul penal al fostului primar de la Orhei, în prezent deputat, Ilan Șor. Încă nu e clar cum a luat naștere tradiția, cineva spunând că e de fapt o relicvă a unui așa numit „stat capturat”. Singurul lucru clar este că încă nu e clar de cine a fost capturat. 

Joi, 12 noiembrie 

În toată campania, primarul de Bălți, Renato Usatîi nu a spus cu cine își îndeamnă alegătorii să voteze. Totuși, Usatîi nu a uitat să precizeze că Igor Dodon este un personaj care primește „culioace” și finanțe de la Moscova. Mai mult decât atât, într-o emisiune televizată, acesta a menționat că și Andrei Năstase, candidatul PPDA ar fi beneficiat de această finanțare, stârnind nemulțumirea fruntașilor Platformei Demnitate și Adevăr, care au aflat ultimii de asta și cel mai probabil nici nu știau că au primit bani în campania care s-a terminat pentru ei. 

O dezbatere electorală importantă a fost programată în această săptămână. Dezbaterea, organizată de o coaliție de ONG-uri, experți, jurnaliști și foști politicieni, pentru organizarea unor dezbateri libere pe o platformă neutră, trebuia să aibă loc pe data de 11 noiembrie. Dezbaterea, care să se desfășoare în condiții civilizate, în care candidații să nu se întrerupă reciproc și să folosească argumente raționale, ajutând și ultimii 5% din electoratul indecis să facă o alegere, din păcate nu a avut loc. În schimb fiecare candidat care a mers la câte o televiziune, iar acolo au participat singuri, la interviuri.  

Nu în fiecare an avem norocul totuși să asistăm cum un candidat îl invită pe celălalt la film, sau de exemplu îi spune în direct că are o muscă în cap. 

Vineri, 13 noiembrie

Mii de cetățeni îmbrăcați în roșu au ieșit în stradă pentru a cere ca să nu fie lichidate raioanele și să nu fie închise școlile. În fruntea acestora era președinte Igor Dodon, președinte care controlează în prezent 37 de deputați socialiști și, neoficial, alți 15 deputați, plus întreaga componență a Guvernului. Președinte care știm, chiar și după un an de guvernare, nu are puteri în această țară. 

Tot la miting, Dodon a promis că va da la bot tuturor oponenților săi care a trecut o linie roșie, în acest sens trecând și el o linie roșie, linie aflată după alte câteva linii roșii trecute în momentul când a avut mai multe replici bădărănești în direcția contracandidatei sale, Maia Sandu. 

Mitingul a avut a doua zi după ce în țară a fost înregistrat un nou record de cazuri de COVID-19. 

Ilan Șor o numește pe Maia Sandu „terminator” și o acuză că vrea să închidă magazinele sociale. Asta după ce înainte cu două zile, acesta îndemna alegătorii să aleagă în al doilea tur „cu mintea”, spunând că nu susține niciun candidat. După ce însă Igor Dodon a lăudat inițiativele lui Șor de la Orhei, se pare că „primarul în exil” și-a schimbat părerea. 

Nu, nu are nici o treabă cu o potențială alianță neoficială în Parlament care să proptească guvernul condus de Ion Chicu în continuare. 

ÎNTRE TIMP, ÎN MOLDOVA

Pandemia de COVID-19 încă nu s-a terminat, apropo. Peste 87 de mii de moldoveni au fost infectați cu virusul COVID-19. Deși există mai multe companii internaționale care spun că au dezvoltat un vaccin, nimeni dintre politicieni încă nu a făcut vreo declarație de intenție în acest sens. 

Cum s-ar zice, alegerile trec, dar pandemia rămâne. Dar pentru a trece mai bine de alegeri, e important să mergem să ne exercităm dreptul la vot, evident, respectând distanța socială și toate rigorile impuse de pandemie. 

Ne vedem la vot!  

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.