16:53:17 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Veste PROASTĂ pentru alegătorii de la secțiile de votare din străinătate, unde se vor TERMINA buletinele de vot. „Nu pot fi aduse buletine de la alte secții de votare, legea INTERZICE acest lucru”

Actualitate 15.11.2020 15:44 Vizualizări2010 Autor: Ziarul National
VIDEO // Veste PROASTĂ pentru alegătorii de la secțiile de votare din străinătate, unde se vor TERMINA buletinele de vot. „Nu pot fi aduse buletine de la alte secții de votare, legea INTERZICE acest lucru”


Mulți cetățeni ai R. Moldova aflați la secțiile de votare de la Frankfurt sau Londra ar putea să nu voteze astăzi, chiar dacă stau de peste șase ore în rând. Cel mai probabil, acestora nu le va ajunge vor ajunge buletine de vot.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Șarban, a declarat, într-un briefing de presă, că legislația nu permite ca aceste secții să primească buletine de la birourile electorale mai puțin aglomerate.

Potrivit lui Șarban, către ora 15.00 s-a înregistrat o rată de participare la vot mai mare cu 15% față de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Citește și: VIDEO // Se termină BULETINELE de vot la secția din Frankfurt. Peste 3 000 de cetățeni au votat deja, iar mii de moldoveni încă așteaptă să-și exercite dreptul la vot

„Astfel, ar putea să apară o mare problemă la unele secții de votare din străinătate, unde s-au prezentat deja peste 3 000 de alegători. Știm cu toții că secțiile de votare din străinătate au primit câte 5 000 de buletine de vot. Dacă procesul de vot va continua în același ritm, dar vedem că există această tendintă, atunci s-ar putea să nu ajungă buletine de vot”, a precizat Vladimir Șarban.

Oficialul CEC s-a referit și la unele sugestii ale reprezentanților socieatății civile, dar și ale cetățenilor din diaspora care stau în cozi imense ca să-și exercite dreptul la vot.

„Sub nicio formă nu se poate de luat buletine de la o secție de votare mai puțin solicitată, pentru a suplini birourile electorale unde se atestă o prezență masivă. Fiecare dintre noi am văzut că pe fiecare buletin de vot este indicată și secția de votare respectivă. Legea, Codul Electoral nu permite de a lua buletine de la o secție de votare pentru altă secție de votare. Pe această cale, îndemnăm cetățenii să se îndrepte spre alte secții de votare. Legea nu prevede mai mult de 5 000 de buletine pentru o secție de votare din străinătate”, a adăugat Șarban.

De asemenea, vicepreședintele CEC a menționat că se atestă o prezență mare și la secțiile de votare destinate pentru cetățenii din stânga Nistrului. Până la această oră au votat peste 22 000 de alegători, însă în cazul acestora nu ar exista riscul să se termine buletinele de vot.

„Aceste secții de votare sunt dotate cu câte 3 000 de buletine. Deocamdată nu există temeri că vreo secție de votare din republică sau din cele destinate cetățenilor din stânga Nistrului să rămână fără buletine”, a conchis Vladimir Șarban.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md