image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarele ce conțin „secret de stat”: Procuratura Generală intervine cu inițiative legislative

Procuratura Generală a evaluat mecanismul normativ existent în partea reglementărilor care vizează desfășurarea ședințelor de judecată în cazurile existenței materialelor care conțin secret de stat, precum și în partea pronunțării hotărârilor judecătorești în cauzele examinate în ședință închisă.

În rezultat, au fost identificate o serie de inadvertențe normative ce generează interpretări multiple și oferă normei un caracter imprevizibil și neclar.

Astfel, pentru a înlătura lacunele normative constatate și respectării principiului clarității și previzibilității normei, Procuratura Generală a elaborat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative și anume a Codului de procedură penală și a Legii nr.514/1995 privind organizarea judecătorească.

Mai exact, s-a propus reglementarea în sensul limitării pronunțării publice de către instanța de judecată doar a părților hotărârii motivate care conțin informații secretizate și/sau a căror dezvăluire ar afecta ordinea publică, securitatea națională, protecția vieții private sau interesele justiției.

Totodată, Procuratura Generală propune ca în toate cazurile, partea introductivă și partea dispozitivă a hotărârii motivate să fie pronunțată în ședință publică.

Modificările propuse coroborează cu principiile care decurg din jurisprudența CtEDO referitor la respectarea de către părțile semnatare a art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului - ”Dreptul la un proces echitabil”, incluse și în Ghidul privind art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – Dreptul la un proces echitabil (latura penală), pct.180-181.

Respectivul proiect de lege și nota informativă la proiect, au fost deja expediate Ministerului Justiției pentru expertizare, avizare și promovare, în condițiile legii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: