Zece pacienți au ars de vii într-un spital din România: Erau bolnavi de Covid-19 și intubați

Zece persoane au decedat, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit într-un spital din Piatra Neamț, România. Alte șapte persoane sunt în stare critică, transmite presa locală.

Foto: digi24.ro

Potrivit informațiilor este vorba de o secție cu infectați cu Covid-19.

Parchetul General a deschis o anchetă penală

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

„Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, anunţă Parchetul General.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a venit cu declarații

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, a declarat că va fi deschis încă un salon de Terapie Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani pentru a primi pacienţii afectaţi de incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ.

„Sunt locuri pentru şase pacienţi Covid-19 pozitivi, pacienţi de Terapie Intensivă. Vor fi duşi direct la spitalul mobil de la Leţcani, unde deschidem încă un salon de şase paturi Terapie Intensivă. Două locuri libere mai erau în urmă cu două ore. Vom putea să absorbim toţi pacienţii cu probleme de la Neamţ. În total vor fi disponibile 18 paturi. Încercăm să rezolvăm problemele de personal”, a spus Dorobăţ, citat de știrileprotv.ro.

Terapia Intensivă de la spitalul mobil de la Leţcani, care pe perioada pandemiei este spital Covid-19 şi funcţionează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, are o capacitate totală de 100 de locuri.

Ce spune Ministerul Sănătății din România

Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, un scurtcircuit ar fi declanșat incendiul pe secție. Secția ATI are o atmosferă saturată de oxigen, fapt care a favorizat producerea unei explozii. Exploziile care au la bază oxigenul sunt printre cele mai violente, similare cu cele ale explozibililor militari.

„Motivul izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit, conform unei prime evaluări făcute de ISU. S-a activat planul roșu. Rămâne să vedem în ce măsura planurile au fost făcute sau în ce mod au fost corect făcute”, a mai precizat ministrul Sănătății, potrivit Libertatea.


Pub