(foto) „LIVE în Casa Mare” ne invită la Cazaclia. Cine sunt femeile care au dezvoltat propriile afaceri cu ajutorul finanțărilor europene

2D2A0077

Continuăm vă facem cunoștință cu noile povești din seria de evenimente „LIVE din Casa Mare”. De data aceasta ne-am teleportat la Cazaclia, raionul Ceadâr-Lunga, parte componentă a Grupului de Acțiune Locală „Bugeac Kilim”, acolo unde s-a discutat despre activitatea economică și afacerile lansate de femeile antreprenoare din regiunea de sud a Republicii Moldova. Astfel, Uniunea Europeană demonstrează sprijinul său pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin în zonele rurale oferind finanțare nerambursabilă și acces gratuit la instruire și consultanță în domeniul inițierii afacerilor.

La eveniment a fost prezent și managerul de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Boris Filipov, care este responsabil de sectorul Dezvoltare Economică. Dânsul a reiterat faptul că Uniunea Europeană crede în potențialul localităților rurale, acolo unde oamenii își unesc forțele și construiesc un viitor inovativ și prosper.

„Uniunea Europeană oferă asistență pentru trei proiecte bilaterale principale în domeniul dezvoltării rurale: proiectul DEVRAM, implementat de Agenția de Dezvoltare din Austria, care se axează pe creșterea competitivității în sectorul agroalimentar și consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și de salubrizare în zonele rurale, Proiectul de sprijin pentru IMM din zonele rurale implementat de ODIMM și proiectul Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Republica Moldova. Peste 250 de proiecte locale din domeniul dezvoltării economice vor fi implementate până la sfârșitul acestui an în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală”, menționează Boris Filipov.

În familia Cerven din orașul Vulcănești, pasiunea pentru vinificație a fost păstrată generații la rând, Larisa Cerven fiind a cincea din această dinastie care produce vin de mult timp și o face în condițiile de casă. „Acum suntem deja la a cincea generație în familie care produce vin și crește struguri. În prezent, ne-am schimbat formatul, am adus noi tehnologii de producere și, din anul 2016, am început să îmbunătățim primele sticle de vin. Turiștilor, care ne vizitează, le facem cunoștință cu bucătăria tradițională, cu obiceiurile și cultura găgăuză și, desigur, organizăm degustarea vinurilor noastre.”

Totodată, Marina Albu, președinta Rețelei Naționale LEADER în Republica Moldova, a declarat că în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală implicarea atât a femeilor, cât și a bărbaților este în egală; femeile sunt active în depunerea dosarelor pentru finanțare, iar decizia de acordare a granturilor aparține oamenilor care locuiesc pe teritoriul GAL-ului, aceștia cunoscând cel mai bine problemele și resursele locale.

De menționat este faptul că, pe parcursul anului 2019, Solidarity Fund PL în Moldova a finanțat 183 de microproiecte, dintre care peste 43 % au fost implementate anume de femei. De asemenea, peste 50 % dintre proiectele implementate în cadrul GAL-urilor au fost orientate spre dezvoltarea economică.

De asemenea, prezentă la eveniment a fost și Marina Albu, cea care a menționat că primele opt Grupuri de Acțiune Locală au fost create în sudul Republicii Moldova în anul 2016 și tot atunci a fost realizată metodologia-pilot de implementare a Abordării LEADER în Republica Moldova.

„Proiectele scrise de membrii GAL-urilor corespund necesităților comunității și contribuie la dezvoltarea localităților lor”, susține Pelagheia Cioban, manageră GAL „Bugeac Kilim”.

Crearea spațiilor de agrement în zonele rurale este o prioritate pentru Grupul de Acțiune Locală „Bugeac Kilim”, iar în acest sens Maria Chior, din satul Cazaclia, a hotărât să deschidă o cafenea pe teritoriul unui parc din localitate.

„Clădirea în care ne aflăm, inițial, a fost un internet club care a devenit neactual. Atunci, am decis să-i dăm o nouă viață și să-l transformăm într-o cafenea. În cafenea se petrec diferite sărbători de familie, zile de naștere, întâlniri cu absolvenții sau pur și simplu vin vizitatorii care vor să petreacă timpul într-o atmosferă plăcută și să mănânce gustos. Gătim bucate tradiționale găgăuze, dar și cartofii pai și pizza – mâncarea pe care o adoră copiii. De ce apreciez eu atât de mult sprijinul venit din granturi? Pentru că se stabilesc termeni de executare și dacă ai un vis, atunci devine realitate odată cu expirarea acestui termen.”

Totodată, doamna Cioban a subliniat interesul sporit al femeilor pentru a iniția propriile afaceri, având și istorii de succes în domeniile HoReCa, croitorie, producerea laptelui, care motivează și mai mult viitoarele anteprenoare.

Zonă de odihnă de pe malul lacului Cahul, cinematograf în aer liber, magazin online, producerea cărămizilor de tip Lego, brutărie și producerea pastelor făinoase sunt doar câteva dintre proiectele implementate de femeile antreprenoare din cadrul Grupului de Acțiune Locală „Cișmeaua Sudului”. Astfel, Dmitrii Ianul, manager GAL „Cișmeaua Sudului”, a relatat faptul că anume femeile se remarcă prin generarea ideilor de proiecte ingenioase, care contribuie la îmbunătățirea vieții locuitorilor și la crearea unui mediu curat și confortabil.

Evenimentul „LIVE din Casa Mare” este organizat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, iar următoarea ediție va avea loc în regiunea de centru a țării, în cadrul GAL-ului „Bazinul Lacului Ghidighici”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente