(video) Premierul Ion Chicu, despre posibile remanieri la Guvern: Totul depinde de performanță și activitatea politică. Soarta Executivului e mereu în mâinile Parlamentului

Premierul Ion Chicu a prezentat realizările guvernului cu ocazia împlinirii unui an de mandat, în incinta executivului. Oficialul a invocat principalele probleme cu care s-a confruntat guvernul, una dintre ele fiind pandemia, cele mai importante realizări și influența activității politice asupra Executivului.

Foto: privesc.eu

(update 12:15) La finalul conferinței acesta a fost întrebat pe cine va susține în turul doi al alegerilor prezidențiale, iar răspunsul a fost următorul: „Bineînțeles, ca cetățean al Republicii Moldova, eu tot am preferințe. Nu vreau să utilizez această platformă pentru a spune pentru care candidat, dar este clar pe cine susțin eu și este clar de ce”, a declarat Ion Chicu.

(update 12:15) Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție la constatările poliției despre ziarele electorale ale lui Igor Dodon. „Acești experți tot timpul știu ce se întâmplă și la PIB și la tot, cred că este o ordine oarecare, dar dacă cineva consideră că o instituție a statului inclusiv poliția a procedat contrar legislației, se poate de mers cu un demers la Procuratura, pentru examinare, nu ne conducem după opinia unor experți, noi din păcate avem mulți în țară, dar când e vorba de făcut una sau alta, o să fie anchetă de la procuratura și atunci facem concluziile”, a declarat Chicu,

(update 11:48) „ În general vreau să le multumesc colegilor care au intrat în componența guvernului, dar si celor care au părăsit. Ei au plecat nu din cauza unei performanțe, dar exclusiv că PD care i-a delegat a anunțat că se retrage. Remanieri sunt posibile în alte cauze pe viitor și anume din cauza principală este lipsa eficienței și activității politice, noi nu zicem ajustăm agendele politice a cuiva, probabil dacă ați dorit am fost foarte retrași în campania electorală, am lăsat concurenții să prezinte tot ce pot societății ca să nu influențăm alegerea pe viitor, remanieri sunt posibile, dar aceasta ar fi un rezultat a unei evaluări a performanței, cât ține de activitatea politică soarta guvernului e mereu în mâna Parlamentului”, a declarat Chicu.

(update 11:48) Premierul a răspuns și la întrebările jurnaliștilor.

Despre depozitul de metale din Hîncești. „În sfârșit această piață a fost demonopolizată, nu țin minte exact numărul licențelor, dar depășește 10, am discutat în februarie ca aceștia să poată funcționa ei sunt la început de activitate, concurenți cu metalforas. Nu intru în detalii cu ce se ocupa persoana respectivă (n.r. Valentin Eșanu), uitați-vă în ce s-a tranformat acel loc, cei care i-au eliberat acte au făcut-o ilegal, din câte mi s-a spus”, a declarat Chicu.

(update 11:21) „Am mărit indemnizațiile pentru șomaj, am ajutat patentarii, fiindcă am închis piețile și trebuiau ajutați. Faptul că nu am cheltuit bani pentru măsurile populiste a generat situația bugetară care o avem la moment”, spune premierul.

(update 11:10) „Lovitura principală care a fost pe acest mandat, a fost pandemia. Care așa a coborat din cer dar peste toată lumea nu doar RM. Națiunile și clasele politice au întâmpinat diferit, noi ca deobicei am demonstrat ce avem mai mult, politică și în pandemie deși OMS a zis să nu facem politica, ultimele 3 săptămâni s-au mai domolit, unii de la noi aici, vad ce se întâmplă, recorduri avem, dar toată primavara, vara zoaie de care dorești, cred că anume implicarea politică și speculațiile au fost problemel principale în combaterea acestei pandemii. Noi suntem afectați și economic și din punct de vedere al sănătății publice, totuși când la 17 martie când am fost nevoiți să introducem starea de urgență, eram în perioada când toți o introduceau, care au fost efectele, ele au fost nu mari, au fost un efect negativ asupra economiei și bugetului, în aprilie, mai am avut pierderi de milioane la buget. Este lesne de înțeles această evolutie, deoarece a fost practic închisă economia, totuși a fost o situație caracteristică nu doar pentru Republica Moldova”, a precizat Chicu.

(update 11:05) „Anul 2019 a fost finalizat binișor, cu 3 guverne cu 2 campanii electorale și multă zarvă și fierbințeală politică, l-am terminat bine”, a declarat premierul.

(update 11:00) Ion Chicu a declarat că raportul nu va fi prezentat, pe pagina fiecărui minister va fi publicată informația despre cele realizate în guvern la 365 de zile de la investire.

„Nu voi monopoliza microfonul”, spune Chicu.

Vedeți mai jos discursul integral al premierului.


Pub