(video) Președinta CC, Domnica Manole, explică de ce Curtea a declarat neconstituționale unele prevederi ale legii ce a stat la baza expulzării profesorilor turci din Moldova

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat argumentele care au stat la baza deciziei CC cu privire la declararea drept neconstituționale a unor prevederi ale legii ce prevede declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională, lege ce a avut drept consecință inclusiv expulzarea profesorilor turci din Moldova.

Foto: bizlaw.md

Domnica Manole

„CC a adoptat o hotărâre care remediază mecanismee deficitare existente în Legea privind regimul străinilor. Ea asigură acestei categorii de persoane posibilitatea de a avea parte de garanții veritabile și efective atunci când se pune problema expulzării lor din R. Moldova. Curtea a evidențiat o serie de deficiențe a legislației naționale în materie de declarare indezirabilă și expulzare a cetățenilor străini de pe teritoriul RM, care trebuiesc reparate”, a menționat președinta Înaltei Curți.

În cadrul luării deciziei, CC a luat în calcul normele constituționale, dar și obligațiile internaționale, asumate de Republica Moldova, potrivit cărora, se interzice explulzarea persoanelor în state în care acestora le va fi pusă viața în pericol sau vor fi supuse torturii, tratamentului inuman și degradant.

În calitate de reper au fost luate 2 hotărâri relevante ale Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului: Muhamad și Muhamad versus România din 15 octombrie și 2020 și cauza FG versus Suedia din 23 martie 2016. „Curtea a trecut prevederile contestate din Legea privind regimul străinilor prin filtrul criteriilor relevante din cele două hotărâri ale Curții Europene, prin raportare la articolele 19, 20, 24 și 26 din Constituție”, a precizat Domnica Manole.

„Totodată, interdicția absolută de a cunoaște cauza măsurii aplicare lipsește străinul de posibilitatea de a prezenta careva probe relevante cauzei și de a se apăra contra arbitrariului. Totuși, așa cum nici drepturile procedurale ale străinului nu au un caracter absolut, nici interesele bazate pe securitatea națională nu sunt absolute ca pondere. Sub acest aspect, CC a observat că aceste norme instituie o regulă generală, insensibilă la particularitățile unor cauze și încalcă, astfel, drepturile procedurale ale străinlului, garantate de articolele 19, 20 și 26 din Constituție”, a mai adăugat Domnica Manole.

Urmăriți integral, pe UNIMEDIA, briefingul de presă susținut de președinta CC, Domnica Manole:

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele prevederi ale legii cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională. Totodată, a fost declarat neconstituțional și un alineat al art. 225 din Codul Administrativ, iar Parlamentul urmează să remedieze deficiențele epuse de magistrații CC, prin adoptarea unor ulterioare modificări la legislație.


Pub