(video) Conferința MAEIE și CEC, despre procesul electoral la secțiile din străinătate. Ce măsuri au fost luate și unde ar putea fi întâmpinate probleme

Ministerul Afacerilor Externe alături de Comisia Electorală Centrală a organizat o conferință de presă unde au anunțat despre ultimele informații privind cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial. Mai mulți ambasadori ai RM au dat asigurări că procesul electoral se va desfășura organizat, au enunțat modificările făcute pentru a nu admite aglomerări, ca și în primul tur, dar și au invocat îngrijorările cu privire la problemele care pot apărea.

Foto: privesc.eu

(update) Ambasadorul din Italia a precizat că moldovenii vor trebui să prezinte o declarație pentru a se putea deplasa la secțiile de votare, în contextul pandemiei.

(update) În cadrul mai multor secții de votare din Germania s-au mărit numărul spațiilor, urnelor. La secția din Kaseel vor fi amenajate 2 corturi, în contextul în care în primul tur rândurile erau interminabile și se așteaptă un număr mai mare de alegători. Ambasadorul a solicitat moldovenilor să opteze pentru cea mai apropiată secție de votare, întrucât la Frankfurt s-ar putea să fie epuizate buletinele de vot.

(update) Dorin Cimil a precizat că secțiile de votare, neîncăpătoare în primul tur, au fost suplinite cu echipament logistic, urne, ștampile ș.a.

(update) Ministrul a mai solicitat cetățenilor din diasporă respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pentru a nu crea probleme cu autoritățile din țările unde votează. În context a solicitat moldovenilor să consulte doar informațiile plasate pe paginile oficiale ale ambasadelor și MAEIE.

(update) Ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi a ținut un discurs la debutul conferinței. Acesta a precizat că ținând cont de situația din primul tur și recomandările CEC, au fost luate anumite măsuri pentru fluidizarea secțiilor de votare.

„În contextul organizării celui de-al doilea tur al scrutinului, când am evaluat lacunele și deficiențele înregistrate și luând în considerație de recomandările CEC, s-a decis anumite modificări și este evident că un număr atât de mare cât de mulți cetățeni și-au exercitat votul în străinătate, impune un efort substanțial de la MAEIE pentru a întreprinde acțiunile necesare în măsura posibilității pentru a asigura o fluidizare cât de cât acesibilă pentru cel de-al doilea tur. Vreau să punctez că în vederea fluidizării maxime, unele secții de votare unde a fost o aglomerare, s-a decis schimbarea locațiilor, în orașele Frankfurt, Munchen, Milano, Parma, Verona, Telaviv ș.a. Noile adrese pot fi găsite pe paginile web a ambasadelor”, a precizat ministrul.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează o conferință de presă alături de Comisia Electorală Centrală în legătură cu turul doi al scrutinului prezidențial pe tema „Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”. Printre participanții la conferință se numără și ministrul Aureliu Ciocoi și șeful CEC, Dorin Cimil.

UNIMEDIA transmite live


Pub