Erdogan anunță că merge la „picnic” într-o stațiune cipriotă devastată de trupele turce acum 46 de ani

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, plănuiește un „picnic” controversat într-o veche stațiune cipriotă devenită oraș fantomă după ce locuitorii săi, ciprioți greci, au fost alungați de acolo de trupele turce în 1974, relatează France24.

Foto: Profimedia Images

Anunțul vizitei lui Erdogan vine la câteva săptămâni după alegerea în funcția de președinte a Ciprului de Nord, republica separatistă fondată pe insulă după invazia Turciei, a lui Ersin Tatar, un apropiat al președintelui turc, scrie digi24.ro.

Vizita lui Erdogan reprezintă o provocare pentru grecii ciprioți care nu au renunțat niciodată la revendicarea teritoriilor din care au fost alungați de trupele turce în urmă cu mai bine de 45 de ani.

În trecut o destinație de vacanță idilică, poreclită „Bijuteria Mediteranei”, Varosha este astăzi un oraș fantomă, sigilat vreme de decenii după ce trupele turce au pătruns în Famagusta și au alungat populația greacă din zonă.

Turcia își consolidează influența în Ciprul de Nord

În 9 octombrie, însă, trupele turce de pe insulă au redeschis parțial plaja din Varosha, fapt ce a dus la critici din partea comunității internaționale. Această acțiune ar putea fi motivul pentru care Tatar a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate 10 zile mai târziu, învingându-l pe moderatul Mustafa Akinci, președintele în funcție, unul dintre cei care s-au opus influenței turce în insulă și care a susținut reunificarea țării.

Erdogan intenționează, acum, să viziteze această stațiune pentru a își consolida autoritatea asupra Ciprului de Nord, al cărui statut de țară independentă este recunoscut doar de regimul de la Ankara.

62 de organizații de ambele părți, și ale turcilor ciprioți dar și ale grecilor ciprioți, au semnat o petiție comună prin care cer ca lui Erdogan să nu îi fie permis accesul: „Această festivitate construită pe amintirile de suferință ale foștilor locuitori (n. red. – ai Varoshei) ne rănește conștiința” se arată în această petiție.

Un grup de protest al ciprioților turci s-a opus, de asemenea, în stradă vizitei lui Erdogan. Sute de protestatari au strigat împotriva președintelui turc, iar liderul manifestanților, Gulsen Ercin, i-a transmis lui Erdogan că „nu poate conduce Ciprul de Nord de la Ankara”.

Ciprul de Nord este complet dependent de Turcia care îi finanțează bugetul și care desfășoară trupe pe teritoriul acestuia.


Pub