Prognozele BNM: Inflația va scădea până la sfârșitul acestui an, dar va fi în creștere în următorii doi ani

În trimestrul III 2020, rata anuală a inflației a continuat traiectoria descendentă de la începutul anului curent. În cadrul unui briefing de presă, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că rata inflației actuale, măsurată prin indicele prețului de consum, din luna iunie 2020 a înregistrat un trend descendent de la 4,3 la sută până la 2,3. Această scădere este din cauza crizei economice și restricțiilor provocate de pandemie.

Reducerea inflației a fost cauzată de diminuarea ritmului de creștere prețurilor la produsele alimentare care s-a micșorat de la 8,5% până la 5,9%, în luna septembrie 2020.

Octavian Armașu mai spune că inflația de bază va scădea până la sfârșitul anului curent, însă va crește continuu până spre sfârșitul perioadei de prognoză adică spre finele anului 2022.

Scăderea inflației de bază este condiționată de presiunile dezinflaționiste din partea cererii agregate interne. Traiectoria ulterioară a inflației de bază va fi condiționată în mare majoritate de ajustarea accizelor în anul 2021 și 2022.

Rata anuală a inflației va descrește ușor până la sfârșitul anului curent și, începând cu al doilea trimestru al anului viitor, va spori până la țintă la finele perioadei de prognoză. În următoarele patru trimestre rata anuală se va afla sub limita inferioară a intervalului de variație, iar ulterior va reveni în interiorul acestuia.


Pub