image
Sursa foto: Foto: Nadejda Roscovanu

CCM a declarat drept neconstituționale patru articole din Legea privind regimul străinilor

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale patru articole din Legea privind regimul străinilor. Curtea a evidențiat o serie de deficiențe a Legislației Naționale în materie de declarare indezirabilă și expulzare a cetățenilor străini de pe teritoriul RM care trebuie reparate. În acest sens a fost depusă o sesizare de către deputatul PAS Dumitru Alaiba acum câteva săptămâni.

Curtea Constituțională a adoptat astăzi o hotărâre care remediază mecansimele deficitare existente în Legea privind regimul străinilor, după ce deputatul PAS Dumitru Alaiba a depus o sesizare în acest sens acum trei sătpămâni.

Alaiba susține că actualmente, conform legii, autoritățile au dreptul să declare străinii drept persoane indezirabile pe motiv de securitate națională, fără a li se explica motivul. Cetățenii străini trebuie să aibă încredere orbește în ce li se spune, iar judecătorii nu pot verifica de fapt temeinicia deciziilor date.

Aproape doi ani în urmă, Serviciul de Informație și Securitate răpea și expulza din Moldova șapte profesori turci. A fost admis un abuz rușinos, o pată pe obrazul Republicii Moldova care nu trebuie uitată și de care trebuie să ne fie rușine. Se petrecea o crimă rușinoasă. Au tăcut toți, deși mulți ar fi putut face măcar ceva. Igor Dodon a tăcut și el. În aceeași perioadă, Igor Dodon se pricopsea cu un nou palat reparat pe banii Turciei. Simple coincidențe.

Neinformarea cetățenilor străini despre faptele concrete care stau la baza declarării ei drept indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova și extrădarea într-o țară în care persoana riscă să fie torturată, încalcă grav Constituția și convenții internaționale la care Moldova este parte”, punctează Alaiba.

În cadrul unui briefing președinta CCM-ului Domnica Manole a anunțat că a fost adoptate drept neconstituționale patru articole din Legea privind regimul străinilor.

Curtea Constituțională a adoptat astăzi o hotărâre care remediază mecansimele deficitare existente în Legea privind regimul străinilor. Ea asigură acestei categorii de persoane posibilitatea de a avea parte de garanții veritabile și efective când se pune problema expulzărilor din RM. Curtea a evidențiat o serie de deficiențe a legislației naționale în materie de declarare indezirabilă și expulzare a cetățenilor străini de pe teritoriul RM care trebuie reparate.

Curtea Constituțională a mai stabilit că până la modificare de către Parlament articolelor 55 aliniatul 3 teza două și 56 aliniatul 2, teza a doua din Legea privind regimul străinilor în RM, decizia privind declararea străinului ca persoana indezirabilă din rațiuni de securitate națională va conține un rezumat al motivelor de o manieră compatibilă cu intereseul legitim și al securității fiindu-i notificată străinului sub această formă. Deasemenea Curtea a declarat neconstituțional articolul 225 aliniatul 3 din Codul Administrativ în partea în care limitează controlul instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității actelor administrative individuale și normative. În acest sens Curtea a emis o adresă Parlamentului”, a punctat Manole.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: