image
Sursa foto: foto simbol

O vastă reţea de spălare de bani obţinuţi din traficul de droguri, destructurată în Franţa

O vastă reţea care spăla circa 90 de milioane de euro anual, obţinuţi din traficul de droguri în Franţa şi transportaţi cu camioanele în Maroc prin Spania, a fost destructurată la începutul lunii noiembrie, a anunţat vineri jandarmeria franceză, citată de AFP și Agerpres.

În urma unei operaţiuni comune a secţiilor de investigaţii ale jandarmeriei din patru oraşe franceze, cu sprijinul unei unităţi a Europol specializate în depistarea cazurilor de spălare de bani, au fost arestate 18 persoane şi au fost confiscate bunuri în valoare de 4 milioane de euro provenite din aceste afaceri (terenuri, apartamente, vehicule, conturi bancare), a detaliat jandarmeria într-un comunicat.

Paisprezece persoane au fost plasate în detenţie provizorie, iar patru sub control judiciar.

Anchetatorii au apreciat că reţeaua putea spăla până la 90 de milioane de euro în fiecare an pentru ca banii să fie reinvestiţi în special în domeniul imobiliar în Maroc.

O cantitate de 37 kg de canabis, 5 kg de cocaină, două puşti de vânătoare şi un pistol automat au fost de asemenea descoperite în cursul percheziţiilor.

Operaţiunea, denumită „Cash Collect" de anchetatori, a început în 2018 în urma unei informaţii obţinute de secţia de investigaţii (SR) din Lyon.

După mai multe acţiuni de supraveghere, jandarmii din Lyon au descoperit că aproximativ 15 camioane înmatriculate în Maroc serveau la transportul unor mărfuri, dar şi al banilor traficanţilor de droguri cunoscuţi de serviciile de investigaţii.

„Banii se aflau în sacoşe de supermarket, bine legaţi în pachete, împreună cu un carnet de evidenţă, în cabina şoferului, aparent la vedere", a explicat colonelul Laurent Lesaffre, comandantul SR din Lyon.

Banii erau astfel transportaţi cu camioanele. În septembrie 2019, anchetatorii au interceptat unul dintre acestea la o barieră, chiar înainte de frontiera franco-spaniolă, cu "peste două milioane de euro lichizi în genţi" aflate în portbagaj, a adăugat Lesaffre.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: