Ce spun primarii care au apărut alături de Ceban la conferința de susținere a lui Dodon

Primarul mun. Chișinău, Ion Ceban, și-a luat al doilea concediu în ultima lună pentru a-l susține pe candidatul „independent” la funcția de președinte Igor Dodon, chiar dacă a promis să fie un primar apolitic. A anunțat despre asta în cadrul unui briefing de presă. În spatele primarului au stat patru primari din suburbii: primarul orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc, primara satului Colonița, Angela Zaporojan, primara satului Budești, Nina Costiuc, și primara comunei Trușeni, Stela Munteanu. Unii dintre ei au venit, de fapt, „la ședință” și pentru „a fi susținuți în proiectele care sunt în derulare și necesită finanțare”.

Colonița

Angela Zaporojan, primara satului Colonița, a declarat pentru colegii de la Pro TV, că nu și-a luat concediu și că „cel mai puțin în viața asta a făcut politică”. „Am muncit pentru oamenii din sat. Am muncit cu oamenii care vor sa muncească, dar să nu facă politică. Am avut președinte de țară, de la partide, n-au făcut nimic în sat. Ați auzit să spun despre vreo culoare politică? Nu.” Angela Zaporojan a ajuns în funcția de primară din partea PLDM în 2011, însă în 2015, după un nou mandat, împreună cu primara comunei Budești, de la același partid, au anunțat despre părăsirea PLDM. Ulterior, aceasta a cochetat cu PDM, la fel cum a făcut-o și colega de la Budești. Ulterior, Zaporojan a ajuns în funcția de primară la Colonița, în al treilea mandat, fiind propusă de PSRM.

Budești

Nina Costiuc, primară de 25 de ani la Budești, care a candidat din partea PDM la alegerile parlamentare pe circumscripția 32 din Chișinău, a menționat atunci că „e gata să părăsească PDM, dacă democrații nu vor lua majoritatea după alegeri”. Tot ea a fost foarte supărată de prestanța electoratului din regiune după rezultatele alegerilor parlamentare. „Au ales un om pe care absolut nu îl cunosc, care nu are niciun merit, nu a făcut pentru societate niciun cicat…”, a scris pe FB primara.

Nina Costiuc a declarat pentru aceeași sursă, cu referire la apariția ei la briefingul lui Ion Ceban despre susținerea lui Igor Dodon, că „alegerile vin și trec, dar noi trebuie să facem față problemelor din localități”. „Trece timpul, noi am insistat, toți primarii, ca să ne întâlnim și nu toți o dată, dar să fim audiați separat. Susțin tot ce a spus Ion Ceban la acea conferință de presă. Indiferent de rezultate, noi vom conlucra și vom cere ajutor pentru a implementa proiectele care sunt acum în derulare”.

Vadul lui Vodă

Aceeași sursă scrie că primarul orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc, „a discutat întrebări despre serviciu” la întâlnirea cu Ion Ceban. „Eu nu știu la ce s-a lansat domnul primar, eu am fost și m-am întâlnit cu primarul general, pentru a rezolva probleme de investiții în localitate. Atunci cand e în concediu, primarul poate și să lucreze. Nu legați întâlnirea mea cu domnul primar cu politica și alegeri. Eu nu am fost la conferința de presa, am fost la discuție cu domnul primar”.  

Trușeni

Al patrulea primar care a stat în spatele lui Ion Ceban în momentul în care a declarat că-l susține pe Igor Dodon la funcția de președinte este Stela Munteanu. În 2015 a ajuns consilieră locală la Trușeni din partea PDM. La alegerile parlamentare din 2019, Stela Munteanu l-a promovat pe Constantin Țuțu, candidat PDM pentru circumscripția 33. Aceasta a apărut în fotografii alături Țuțu atunci când a fost deschisă linia de troleibuz 34 care urma să rezolve problema transportului public din Trușeni. La eveniment Țuțu a spus că s-ar fi implicat personal în aducerea troleibuzelor în Trușeni, chiar dacă înainte de asta sătenii au scris nenumărate petiții și au protestat pentru a se face auziți în problema care nu se rezolva de ani.

Ulterior, Stela Munteanu a candidat din partea Partidului Unității Naționale la alegerile generale locale și a câștigat mandatul de primară. Totuși, mai târziu, primara unionistă a fost surprinsă în compania Svetlanei Popa, cea care a candidat pe circumscripția 33 din partea socialiștilor și astăzi merge în suburbiile Chișinăului pentru a-i face campanie electorală lui Igor Dodon.

„Trădarea partidului”

Ieri seara pe Comunitatea Trușeni de pe Facebook, locul unde locuitorii satului, dar și alți oameni interesați de localitate discută despre problemele locale, a fost publicată o postare despre mutarea dintr-un partid în altul a primarei Trușeniului. Locuitorii satului s-au arătat nemulțumiți de gestul Stelei Munteanu. 

Ulterior, primara de Trușeni a venit cu o reacție pe Facebook.

„Nu fac POLITICĂ, nu aleg culorile partidelor, caut conlucrare cu toți pentru a putea realiza proiectele promise în campania electorală. Fiecare dintre primari s-au expus pe rând unde întâmpină greutăți și au nevoie de finanțare. O fac de dragul satului meu, apa pe care ne-o dorim nu are culoare, drumurile pe care le dorim nu au culoare, problemele cu care se confruntă localitatea noastră față de alte suburbii necesită soluții și cât mai rapid”.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.