Primari cu job-uri part-time la partid

Actualul primar de Chișinău, Ion Ceban, a promis că va fi un primar apolitic. Dar fix la un an de la preluarea mandatului, Ion Ceban a decis să se implice în campania electorală prezidențială – oficial, cel puțin, de două ori. În primul tur al prezidențialelor din 2020 Ceban și-a luat concediu timp de o săptămână, iar în cel de al doilea, timp de 3 zile. 

Ion Ceban nu e primul primar care cade în această capcană, pentru că funcția de primar a fost tot timpul una politică, sau, cel puțin, așa a fost percepută tot timpul de politicieni.

Iar tradiția a început cel puțin de prin 1994, cu Serafim Urechean, potrivit directorului Asociației ADEPT, Igor Boțan. 

„Urechean a fost numit prin decret prezidențial de către Mircea Snegur. Încet-încet domnul Urechean a devenit lider politic. Ulterior și-a format partidul care se numea Alianța Independenților, apoi Moldova Noastră și așa încet-încet primăria l-a transformat în lider politic de rang național care în 2005 a fost principala forță politică de opoziție”, a spus Boțan. 

Blocul Moldova Democrată, condus de Serafim Urechean a obținut la Parlamentarele din 2005 un scor de 34 de mandate, fiind principala forță de opoziție a Comuniștilor, care au avut 56 de mandate. 

Urechean, după ce fusese reales în funcția de primar în 2003, a lăsat postul înainte de termen în favoarea mandatului de deputat, astfel, încet cu încet, capitala din 2005 până în 2007 nu a avut un primar, după patru tentative eșuate de alegeri pentru funcția de primar. Abia în 2007, Dorin Chirtoacă, reprezentant a PL a câștigat funcția de primar, propulsând micul partid extraparlamentar în politica mare și cu șanse reale de a intra în Parlament deja spre 2009. 

În 2007 a fost o situație inedită când domnul Chirtoacă s-a confruntat cu Veacesav Iordan, susținut de PCRM. În acea perioadă PCRM controla toată puterea, cu excepția primăriei Chișinău, care a rămas așa fără primar ales din 2005 până în 2007. În situația când tot era controlat de comuniști rămânea să ia controlul și asupra municipiului Chișinău și asta a fost un fel de mișcare de rezistență și Dorin Chirtoacă a avut un comportament extraordinar de bun, a impresionat foarte multă lume cu discursul lui articulat”, a precizat Igor Boțan. 

Dorin Chirtoacă a servit în calitate de primar din 2007 până în 2017, fiind reales de două ori. Tot el a servit și Partidul Liberal, fiind practic un fel de „locomotivă” a Partidului, scorul electoral bun fiind de fapt doar o reflecție a unui rating cât de cât pozitiv a unui segment de electorat față de Chirtoacă.  

Liberalul a fost „deposedat de mandat” în urma unor probleme cu legea în 2017. Cât timp Chirtoacă își apăra drepturile în instanță, acesta a fost suspendat, iar la cârma capitalei a fost pusă Silvia Radu. La începutul lui 2018 Chirtoacă își dă demisia și, astfel, au loc alegeri anticipate pentru funcția de primar, câștigate de Andrei Năstase. Totuși, instanța a anulat acel scrutin, dar principalul efect a fost că anume acest lucru, a reprezentat un punct cheie în debarcarea lui Vlad Plahotniuc de la cârma neoficială a țării.  

„Alegerea primarului din 2018 a produs așa numitul cataclism legat de fuga oligarhilor din Moldova. Dacă Plahotniuc îl lăsa pe Andrei Năstase în 2018 să își preia funcția de primar atitudinea față de el ar fi fost mai mult sau mai puțin tolerantă”, a mai explicat Igor Boțan. 

În tot acest timp, conflictele dintre primar și Consiliul Municipal Chișinău erau frecvente, de multe ori din motive politice. Ședințele CMC au dezvoltat practica înjurăturilor, ședințelor haotice, trageri de urechi, cupe cu glod și altele. 

Cel mai important erau însă așa-numita „votare la pachet”. Adică, se adunau sute de chestiuni de discutat – legate de terenuri în mare parte, care după un haos de 2-3 ore la începutul ședinței, erau votate, toate împreună cu un singur vot, și asta mai ales că fiecare consilier municipal avea anumite interese în „acel pachet”. 

Odată cu alegerile din 2019, ședințele se desfășoară ceva mai diferit, deși unele „tradiții” rămân. 

„Politica este prezentă în activitatea consilierilor. Problema care apare uneori este că se simte un nivel de partizanat. Apar anumite discuții în contradictoriu, dar deseori acestea sunt cauzate de anumite interese personale ale persoanelor care sunt în acest consiliu, decât ideologia, poziția politica partidelor pe care le reprezintă”, a spus Cristina Voroneanu, reprezentantă a comunității „Primăria Mea”, care monitorizează activitatea primăriei municipiului și a unor suburbii. 

Implicarea în politică a primarului, spune ea, nu a avut loc doar cât timp acesta s-a aflat în concediu. 

„A folosit resursele primăriei pentru a promova candidatul Igor Dodon. Ultimul a venit la hramul organizat de ziua orașului în scuarul catedralei unde au fost peste 50 de oameni, fără măști, fără să păstreze distanța socială. Igor Dodon a fost prezent la campaniile de înverzire a orașului, care apropo s-au făcut prematur”, a spus Voroneanu. 

Nicio zi în primăria municipiului Chișinău nu s-a făcut politică

Ion Ceban a menționat că „e dreptul lui cetățenesc” să își susțină „colegii de echipă”. 

Nicio zi în primăria municipiului Chișinău, din partea mea sau a colegilor din executiv nu s-a făcut politică. Și aici dacă puteți demonstra inversul ar fi frumos. Nici direct, nici indirect. Nici viceprimarii nu sunt membri de partid. Nici membrii cabinetului, 18 la număr nu sunt membri de partid. Cei care sunt numiți în funcție în bază de concurs desfășurat nu cunosc să fie membri de partid. Ceea ce am făcut public este gest cetățenesc, gest de colegialitate.  Eu nu uit de unde am plecat și cred că este bine să putem face front comun”, a spus Ceban.  

Igor Boțan, director Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT): „Domnul Ion Ceban are o bună parte din simpatia Chișinăuienilor și acum această simpatie se încearcă a fi convertită în suport pentru Igor Dodon. Din acest punct de vedere trebuie să recunoaștem că este o formulă destul de… ingenioasă. Deși nu e nimic ingenios aici. Așa a făcut și PL, care prevalându-se de Dorin Chirtoacă, care, putem să-l criticăm, dar a soluționat unele probleme din oraș” 

Cristina Voroneanu, Primăria mea „Eu sper că actualul primar o să realizeze că atunci când orașul va arăta bine și locuitorii o să fie mulțumiți, și cariera lui va fi una de durată și cu perspective”. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.