17:14:49 25.04.2024
Stiri

RAPORT „Promo-LEX”: Candidatul Igor Dodon, „campion” la ascunderea cheltuielilor reale de campanie, folosirea resurselor administrative și incitarea la ură

Actualitate 13.11.2020 11:54 Vizualizări1744 Autor: Ziarul National
RAPORT „Promo-LEX”: Candidatul Igor Dodon, „campion” la ascunderea cheltuielilor reale de campanie, folosirea resurselor administrative și incitarea la ură


Misiunea de Observare a „Promo-LEX” a identificat, după turul întâi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, cel puțin 12 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, în 11 cazuri a fost vizat candidatul „independent” Igor Dodon.

Potrivit șefului Misiunii, Pavel Postică, candidatul Dodon este cel care a ascuns și cele mai multe cheltuieli pe care le-ar fi făcut în scop electoral.

Astfel, potrivit rapoartelor prezentate la Comisia Electorală Centrală, volumul veniturilor declarate de către concurenții electorali, pentru perioada 4 - 6 noiembrie, este de 956 816 lei, cei mai mulți bani, 556 367 de lei, fiind declarați de Maia Sandu.

Misiunea estimează cel puțin 500 853 de lei neraportați de către cei doi concurenții electorali, în prima săptămână de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Dintre acestea, 394 422 de lei sau 79% se referă la candidatul Igor Dodon.

Misiunea de Observare „Promo-LEX” a atras, de asemenea, atenția asupra unui caz ce ar putea fi interpretat drept folosire de către concurentul Igor Dodon a fondurilor financiare și a materialelor nedeclarate. Este vorba despre scandalul privind tipărirea nedeclarată a ziarelor electorale, adică tipărirea ziarelor de campanie într-un număr mai mare decât cel prevăzut în datele de tipar, precum și la o altă tipografie decât cea indicată în publicație.

„Chiar dacă data tipăririi indicată pe ziar și cea a facturii eliberate pentru prestarea serviciilor este 9 noiembrie 2020, cel puțin o poză din publicație pare a fi făcută la conferința de presă din 10 noiembrie 2020 a președinților și vicepreședinților de raion în susținerea candidatului Igor Dodon. Suplimentar, în sediul tipografiei Universul au fost depistate cel puțin două exemplare de ziare tipărite în perioada de dinaintea primului tur al alegerilor. Or, potrivit informației raportate la CEC, în perioada campaniei electorale pentru alegerile din 1 noiembrie 2020 candidatul Igor Dodon nu a printat la tipografia Universul ziare sau alte materiale promoționale”, a declarat Pavel Postică.

Observatorii au mai raportat două situații de implicare a cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon, dar și numeroase cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare.

Astfel, din totalul celor 51 de cazuri raportate, în șapte cazuri autorul acestui tip de discurs a fost candidatul Igor Dodon. Cel puțin 34 de cazuri se referă la politicieni, jurnaliști, lideri de opinie sau susținători care au utilizat mesaje de ură și/sau instigare la violență împotriva candidatei PAS Maia Sandu (26 de cazuri) și a lui Igor Dodon (8 cazuri).

În alte zece cazuri, acest tip de discurs a fost îndreptat împotriva membrilor partidelor politice sau susținătorii candidaților, precum și împotriva funcționarilor publici, politicienilor și a alegătorilor în general.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md