Principalele fake news-uri de după primul tur al prezidențialelor. Cea mai recentă ediție a „Demagog. Bulentin de Chișinău”

Mădălin Necșuțu
13/11/2020
AIJR

Săptămâna Fake News a început imediat ce la Chișinău s-a încheiat primul tur al alegerilor prezidențiale, descriind un viitor atât de sumbru, încât cei mai slabi de înger ar putea să creadă că vine Apocalipsa, scriu jurnaliștii echipei „Demagog. Bulentin de Chișinău”, în cel mai recent raport de monitorizare al știrilor false din R. Moldova. Țara va fi ferecată luni de zile într-o carantină care va pune pe butuci economia, vor fi închise școli și spitale iar profesorii și bolnavii vor ajunge pe drumuri, pământul le va fi dat străinilor, prețurile vor exploda, agenda LGBT va fi literă de lege, etnicii ruși își vor pierde drepturile, punțile cu Transnistria vor fi tăiate.

Evident, toate acestea se vor întâmpla dacă turul doi va fi câștigat de Maia Sandu, o marioneta a fostului premier Vlad Filat, promovată de vicepremierul rus Dmitri Kozak, care va face revoluție colorată cu americanii și îl va reabilita pe oligarhul-fugar Vlad Plahotniuc. Narațiunile nu s-au oprit la Maia Sandu: deputatul socialist Bogdan Țîrdea a scris că Renato Usatîi, care are priză la electoratul filo-rus vizat de Igor Dodon și a anunțat că o susține pe Maia Sandu, a mers întins (ca să ia instrucțiuni. evident) la ambasada SUA.

Țîrdea a prezentat și fotografii ca să își probeze afirmațiile; se pare însă că deputatul nu știe că „iarna nu-i ca vara”, așa că nu a observat că personajele acelor fotografii de noiembrie erau îmbrăcate în haine de vară. Narațiunile false au țintit și un personaj colectiv: diaspora, mai precis cea din Occident, care a votat masiv cu Maia Sandu. Igor Dodon a promovat și un termen nou pentru acești alegători – „electorat paralel” – inspirat poate de tiradele lui Recep Tayyip Erdogan cu „statul paralel” și de vreun consilier care i-o fi povestit cum unii strigau prin România, tot pe la niște alegeri, că cei din diasporă n-au „mâncat salam cu soia”. 

Vă dorim lectură plăcută și vă mulțumim că distribuiți acest buletin. 

Marian Voicu

1. Săptămâna Fake News, pe scurt

Maia Sandu va concedia oameni prin închiderea școlilor și reforma administrativă

Maia Sandu este responsabilă pentru închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte. Narațiunea cu închiderea școlilor este distorsionată și scoasă din contextul general al reducerii numărului unităților de învățământ în ultimele decenii. În ceea ce privește reforma administrativă, avem de-a face cu o minciună, Maia Sandu nici măcar nu era în țară în acel moment. În plus, chiar socialiștii sunt cei care și-ar dori o astfel de reformă.

Cornel Ciobanu

Maia Sandu va distruge economia, impunând luni de carantină

În cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, Maia Sandu va adopta modelul statelor UE și va închide total țara timp de două-trei luni, ceea ce înseamnă oprirea activității agenților economici, a școlilor și grădinițelor. Una din amenințările lansate de Igor Dodon la conferința de presă din 3 noiembrie a fost că Maia Sandu „va închide total țara”, după modelul statelor din UE în contextul pandemiei de COVID-19, în timp ce el nu va permite așa ceva și că autoritățile gestionează situația.

Cornel Ciobanu

Americanii o pun pe Maia Sandu președinte dacă acceptă revenirea lui Plahotniuc în Moldova

După o victorie discutabilă, posibil în urma unei fraude, în primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu ar putea să câștige și turul doi, cu ajutorul americanilor, dacă acceptă revenirea oligarhului-fugar Vladimir Plahotniuc.

Cătălin Gomboș

Maia Sandu este un pericol pentru integritatea Republicii Moldova

Maia Sandu și partidul său au încercat să îi priveze pe cetățenii moldoveni din regiunea separatistă Transnistria de dreptul lor de a vota, iar în acest fel cauzează instabilitate și riscă să provoace un război civil. În fapt, opoziția anti-Dodon (inclusiv Maia Sandu) a încercat să prevină o fraudare a alegerilor prin așa-numitul „vot cu autobuzul”, în condițiile în care recentul interes al cetățenilor din stânga Nistrului pentru procesul electoral pare fi rezultatul unei înțelegeri dintre Igor Dodon și regimul separatist, obiectivul final fiind federalizarea Republicii Moldova.

Mariana Vasilache

Conspirația se extinde: Usatîi a trecut în solda americanilor

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, a trecut pe la reședința ambasadorului Statelor Unite în Republica Moldova și și-a anunțat sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale. Informația a fost aruncată pe piață de unul dintre cei mai activi promotori ai narațiunilor false – multe privitoare la presupuse conspirații americane – din Republica Moldova, deputatul socialist Bogdan Țîrdea. „Probele" lui Țîrdea arată că este vorba de un fals grosolan.

Cătălin Gomboș

Alegerile vor fi fraudate cu ajutorul diasporei din Vest

Pașapoarte noi vor fi livrate gratuit – și ilegal – moldovenilor din diasporă pentru ca aceștia să poată frauda alegerile. Povestea, ușor incoerentă și ilogică, pleacă de la o înregistrare postată on-line de un tânăr care dă detalii despre o pretinsă super-ofertă a unui transportator internațional de a le aduce gratuit pașapoarte noi moldovenilor din diaspora occidentală, cu precădere din Marea Britanie și Irlanda.

Mădălin Necșuțu

2. Dezinformarea săptămânii

Republica Moldova este subminată de „electoratul paralel”

Diaspora formează un „electorat paralel” străin de realitățile Republicii Moldova, care îi influențează însă destinul. Conceptul de „electorat paralel” a fost introdus de Igor Dodon, după ce diaspora a votat masiv în favoarea Maiei Sandu, și pare a fi un hibrid rezultat din narațiunile despre „statul paralel” și cele cu privire la diasporă. 

Mariana Vasilache

3. Narațiunile săptămânii

  • Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor și reforma administrativă (nepopulară) din 1999 și va continua aceste procese dacă ajunge președinte.
  • Maia Sandu va închide școlile în limba rusă.
  • Maia Sandu va închide spitalele și va lăsa bolnavii pentru drumuri.
  • Maia Sandu va interzice sărbătorirea Zilei Victoriei în 9 mai, care celebrează, printre altele, eliberarea Basarabiei de fasciștii români.
  • Prețurile la produse alimentare și utilități vor exploda în cazul alegerii Maiei Sandu ca președinte.
  • Maia Sandu va vinde pământul străinilor, așa cum s-a întâmplat în Ucraina.
  • Maia Sandu va implementa agenda LGBT și va include ore de educație sexuală în școli, promovând valorile Occidentului decadent.
  • Maia Sandu este vinovată de concesionarea aeroportului Chișinău și nu întreprinde nimic pentru recuperarea acestui bun al statului
  • Victoria Maiei Sandu în alegeri este discutabilă, dat fiind că a fost adusă de votul din Occident, unde prezența mare la urne este bizară, având în vedere că în Rusia nu s-a votat masiv. 
  • Opoziția pro-europeană i-a împiedicat să voteze pe cetățenii moldoveni din Transnistria. 
  • Maia Sandu este un pericol pentru integritatea Republicii Moldova.
  • PAS provoacă instabilitate iar acţiunile sale pot duce la un nou conflict în Transnistria, aşa cum s-a întâmplat în 1992.
  • Maia Sandu îndepărtează Republica Moldova de reglementarea conflictului transnistrean.
  • Războiul din 1992 a fost declanşat de „nazişti” precum Maia Sandu şi PAS.
  • Transnistria şi Găgăuzia nu sunt regiuni secesioniste.
  • Igor Dodon apară interesele cetăţenilor din stânga Nistrului. 
  • Americanii i-au promis Maiei Sandu victoria în turul 2 al alegerilor dacă acceptă revenirea în țară a lui Vladimir Plahotniuc.
  • Renato Usatîi a primit indicații de la americani să o sprijine pe Maia Sandu în turul 2.
  • Maia Sandu a fost pusă premier de vicepremierul rus Dmitri Kozak în urma unor negocieri secrete cu serviciile de informații ale Rusiei. 
  • Dacă va ajunge președinte, Maia Sandu va fi marioneta fostului premier Vlad Filat, căruia îi datorează ascensiunea.
  • Maia Sandu pregăteşte o revoluţie colorată.
  • Igor Dodon a câştigat alegerile în interiorul Republicii Moldova.
  • Diaspora reprezintă un electorat paralel, care are propria viziune şi propriile preferinţe politice, în disonanţă cu populaţia majoritară care locuieşte şi munceşte în Moldova.
  • Diaspora occidentală va frauda masiv turul doi al alegerilor prezidențiale prin folosirea unor pașapoarte noi și transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare.

4. Filmoteca săptămânii

Maia Sandu va aduce dezastrul asupra Moldovei

În cazul în care va fi aleasă președinte, Maia Sandu va închide școlile, spitalele, va micșora salariile medicilor și profesorilor. Totodată, politiciana se află în slujba puterilor occidentale. Aceste teze, vehiculate și în prima parte a campaniei electorale, au fost grupate pe un canal de YouTube care a lansat într-o singură zi 11 narațiuni false la adresa Maiei Sandu.

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu
13/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii