‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum să reduci pierderile la recoltarea florii-soarelui

Cum să reduci pierderile la recoltarea florii-soarelui

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Floarea soarelui este una dintre cele mai rentabile culturi, în condițiile ultimilor ani, datorită prețului mare cu care sunt comercializate semințele.

Chiar dacă cultura este îngrijită corespunzător pe parcursul sezonului, realizarea recoltării în perioada optimă, dar și corect ajută la reducerea semnificativă a pierderilor.

Articolul Nuseed se referă la câteva dintre aspectele la care trebuie să vă așteptați și să vă gândiți în sezonul următor, pentru a reduce pierderile de recoltare și a ajuta la maximizarea acestui randament greu câștigat.

Există pierderi de recoltare acceptabile la floarea-soarelui?

Este aproape imposibil să recoltați orice cultură comercială fără a lăsa semințe pe pământ. Pentru a realiza pierderi zero, combina ar trebui să se deplaseze într-un ritm atât de lent, încât iarna ar ajunge cu mult înainte de a vă apropia măcar de finalizarea recoltării culturii.

Cheia este realizarea unui echilibru între o rată de lucru adecvată și limitarea pierderilor de recoltare la niveluri acceptabile.

Pierderile de recoltare de aproximativ 3-5% sunt considerate în general acceptabile din punct de vedere comercial, ceea ce la o cultură de două tone ar însemna aproximativ 75-100 kg de semințe la hectar rămase pe câmp. Această cantitate este destul de mare, dar având în vedere că pierderile pot fi de până la 20% cu o combină configurată incorect, puteți constata de ce 3-5% sunt considerate tolerabile.

‹ adv ›

Înainte de a considera reducerea pierderilor de recoltare, trebuie să putem măsura și evalua de unde provin.

Măsurarea pierderilor de recoltare

Verificați pierderile înainte de recoltare numărând semințele de pe pământ din fața combinei, înainte de a fi recoltată cultura, și din nou în spatele combinei. Acest lucru vă va permite să determinați valoarea pierderilor și locul în care acestea au loc.

Informativ, 100 de semințe pe metru pătrat echivalează cu aproximativ 100 de kilograme pe hectar de cultură; nu uitați de calatidiile în care au rămas semințe.

‹ adv ›

Ajustați numărul de semințe din spatele combinei pentru efectul de concentrare de la lățimea de tăiere.

Unde apar pierderile de recoltare?

O recoltare reușită începe la semănare, selectând soiuri de semințe adecvate, luând decizii agronomice adecvate pentru a produce o cultură uniformă care va avansa mai ușor în combină, ceea ce duce la pierderi mai mici de semințe și calatidii, și tulpini mai puține.

Odată ce recoltarea este în curs, semințele se pot pierde în mai multe locuri, iar pierderile ar trebui evaluate în fiecare loc, astfel încât să poată fi luate măsuri corective.

În general, pierderile de semințe apar în trei locuri:

  • Pierderile înregistrate înainte de recoltare

Acesta este momentul în care semințele se pierd sau se împrăștie înainte de recoltarea culturii de către combină, iar pierderea poate fi cauzată de păsările sau mamiferele care mănâncă semințe, plantele care cad și calatidiile care nu sunt culese de combină ulterior, sau de calatidiile care se freacă unele de altele în vânt provocând dislocarea semințelor.

Pierderile de dinainte de recoltare pot fi reduse prin pregătirea recoltării pentru momentul când cultura este gata de recoltat și finalizarea acțiunii în timp util.

Dacă se așteaptă ca semințele să devină prea uscate, crește riscul apariției acestor pierderi de dinainte de recoltare, astfel încât, în general, este mai bine să se recolteze cu combina la 14-15% umiditate și apoi să se usuce cultura dacă sunt disponibile facilități.

Pierderile la heder

Semințele și calatidiile se pierd la hederul combinei și nu sunt colectate în mașină. Rata pierderilor depinde de îndemânarea șoferului combinei, de starea culturii și de tipul de heder utilizat.

Obiectivul principal este să se strângă calatidii cu tulpină minimă, care să intre în combină și să se reducă la minimum pierderile de semințe în urma scuturării.

Acest lucru poate fi realizat prin ridicarea hederului combinei suficient de mult pentru a prelua calatidiile, reducându-se în același timp cantitatea de tulpină și păstrându-se calatidiul intact, astfel încât acesta să treacă prin combină în întregime sau în câteva bucăți mari.

Un calatidiu de floarea-soarelui conține o mulțime de semințe, astfel încât dacă vă asigurați că toate trec prin combină, veți reuși reducerea considerabilă a pierderilor de recoltare la floarea-soarelui.

Uneori, performanța hederului poate fi îmbunătățită semnificativ doar prin reducerea vitezei de avans; acționând cu răbdare în timpul recoltării veți avea adesea de câștigat.

Majoritatea tipurilor de heder vor face față florii-soarelui dacă sunt configurate corect, dar achiziția de hedere speciale pentru floarea-soarelui poate fi o investiție bună. Există în prezent câteva modele de fabricație bună și la un preț competitiv.

Pierderile la treieratul cu combina

După ce calatidiile de floarea-soarelui sunt colectate în combină, reglajele incorecte ale tamburului, contrabătătorului și sitei pot duce la pierderi excesive, deoarece semințele nu sunt efectiv treierate din calatidii sau sunt lăsate să treacă în spate și sunt evacuate împreună cu deșeurile.

Scopul este de a obține un calatidiu complet treierat, dintr-o singură bucată, în urma combinei. Deși reglajele optime specifice pentru floarea-soarelui vor fi diferite în funcție de tipul de combine de recoltare, ghidul general este de a utiliza combina la o viteză rezonabilă de avans, de a utiliza o viteză lentă a cilindrilor, de a avea contrabătătoarele bine deschise, de a folosi o viteză scăzută a aerului și de a recolta atunci când umiditatea semințelor are o valoare scăzută în intervalul 13-19%.

Când este gata de recoltare floarea-soarelui?

Floarea-soarelui poate fi deshidratată pentru a permite o recoltare mai timpurie. Aplicați desicanți atunci când plantele au atins maturitatea fiziologică, care este identificată atunci când spatele calatidiului trece de la verde la galben, bracteele devin maro (Etapa R-9), iar umiditatea semințelor este de aproximativ 35%.

În general, când spatele calatidiului devine maro, semințele sunt de obicei gata pentru recoltare.

Sfaturi pentru o recoltare de succes a florii-soarelui

  • Nu așteptați să se usuce prea mult cultura.
  • Rezistați nevoii de a treiera cu combina prea repede, răbdarea este o virtute.
  • Mențineți hederul ridicat pentru a reduce cantitatea de tulpini care trece prin combină.
  • Efectuați câte o reglare pe rând, apoi verificați pierderile după fiecare modificare.
  • Folosiți un heder de floarea-soarelui.
  • Asigurați-vă că combinele au benzi care ating solul, de obicei lanțurile funcționează bine.
  • Suflați frecvent praful, pentru a reduce pericolele de incendiu.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›