Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Klaus Iohannis a decorat 3…

Klaus Iohannis a decorat 3 instituții culturale din Chișinău cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Președintele României, Klaus-Werner Iohannis a conferit prin decret prezidențial Medalia Aniversară  „Centenarul Marii Uniri”, Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu”, Institutului de Filologie Română „B.P. Hașdeu” și Muzeului Național de Artă al Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei României de la Chișinău, medaliile au fost transmise în cadrul unei ceremonii organizate la sediul misiunii și a deschis astfel, „ciclul de activități specifice pe care Ambasada le va organiza pentru marcarea în acest an a Zilei Naționale a României în condițiile speciale dictate de pandemia de COVID-19”.

„Limba și cultura unui popor sunt elemente definitorii, esențiale ale fibrei sale identitare, sunt un tezaur inestimabil care sfidează timpul, mentalități și frontiere, care a necesitat de multe ori jertfe, sacrificii și care spune povestea sa adevărată generațiilor de azi și de mâine,” a menționat ambasadorul român.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Cea dintâi înmânare a Medaliei Comemorative „Centenarul Marii Uniri” a avut loc la Palatul Cotroceni, în data de 28 noiembrie 2019, la împlinirea a 101 ani de la Unirea Bucovinei cu România, când au fost decorate mai multe instituţii de prestigiu din domeniile educaţiei şi cercetării, respectiv ale culturii şi cultelor, „…în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanților la înfăptuirea unităţii naționale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire…”.

În conformitate cu prevederile legale, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” poate fi conferită până la finele anului 2020.