Ghid de vot pentru diasporă – tot ce trebuie să știi dacă vrei să votezi peste hotare pe 15 noiembrie

După numărul record de alegători din diasporă prezenți la vot pe 1 noiembrie, e posibil ca pentru turul II al alegerilor prezidențiale la urnele de vot să fie prezenți și mai mulți moldoveni care se află peste hotare. 

Dacă ești unul dintre aceștia, iată tot ce de ce ai nevoie ca să mergi la vot pe 15 noiembrie.

De ce acte ai nevoie ca să votezi?


Cetățenii moldoveni pot vota peste hotare cu următoarele acte:

  1. pașaportul Republicii Moldova, valabil sau expirat
  2. buletin de identitate valabil, cu fișa de însoțire
  3. livret de marinar

Este nevoie să mă înregistrez pentru a vota?

Nu, nu e nevoie de înregistrare prealabilă pentru a putea vota. Înregistrarea prealabilă a fost utilă pentru a determina numărul și amplasarea secțiilor de vot peste hotare. 

Unde se află cea mai apropiată secție de vot?

Poți găsi cea mai apropiată secție de vot aici

Pentru turul II al alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 139 de secții de vot în străinătate între orele 7:00 – 21:00 (ora locală din fiecare stat) cu excepția la Baku (07:00 – 18:00) și Strasbourg (07:00 – 20:00).

Atenție! În unele țări (Italia, Germania, România, Israel) secțiile de vot vor fi amplasate la altă adresă decât cea din turul I. Iată care sunt acestea

ITALIA:

  • 1/380 Milano, Via Tortona 27
  • 1/369 Parma, Via Bizzozzero, 13, Parco Bizzozzero
  • 1/376 Verona, Piazzale Olimpia, 3
  • 1/367 Bologna, Via del Pilastro 2, Hotel Savoia

GERMANIA:

  • 1/349 Frankfurt

PSD Bank Arena,

Richard-Herrmann-Platz 1

D – 60386 Frankfurt am Main

  • 1/352 München

Alte Kongresshalle

Am Bavariapark 14,

80339 München

ROMÂNIA:

  • 1/408 Iași

Casa de Cultură a Studenților Iași

str. Vasile Conta, nr. 30, cod 700106 Iași

ISRAEL:

  • 1/358 Tel Aviv

Sediul Beit Hasofer – Casa Ziariștilor

str. Eliezer Kaplan 6, or. Tel Aviv

Cum mă deplasez în pandemie?

În primul rând, pregătește-te. Dacă secția de vot e mai departe, planifică-ți itinerariul tău în acea zi. Consultă și respectă indicațiile autorităților locale referitoare la măsurile împotriva pandemiei. 

Chiar și în țările cu cele mai riguroase restricții mersul la vot este considerat activitate esențială și este permis. Cel mai util este să consulți pagina web sau pagina de Facebook a ambasadei Republicii Moldova în țara în care te afli. În unele țări, de exemplu Spania sau Italia, există un document elaborat de ambasadă care justifică deplasarea și care poate fi arătat forțelor de ordine din țara în care te afli în caz că este nevoie. 

Îți recomandăm și să salvezi un număr de telefon al ambasadei Republicii Moldova în țara în care te afli, pe care ai putea să-l contactezi în caz de urgență.

De ce am nevoie ca să votez în siguranță?

Pentru a vota ai nevoie de unul dintre actele menționate mai sus, o mască și un pix. Atenție! Pixul e necesar pentru a semna pe listele de votare, nu pentru a vota pe buletinul de vot. Votarea are loc doar cu ștampila din cabina de vot, iar buletinele pe care se va scrie ceva cu pixul sau se va vota vor fi declarate nevalabile. 

Cum mă protejez în timp ce aștept la coadă?

La foarte multe dintre secțiile de vot din diasporă se formează cozi care pot dura și câteva ore. De asemenea, din cauza pandemiei autoritățile locale vor face tot posibilul ca să evite aglomerările. De aceea e important să păstrezi distanța de siguranță, de cel puțin 1,5 metri și să porți masca corect. Dacă întâlnești prieteni sau cunoscuți încearcă să-i saluți la distanță și să rămâi respectuos. 

Ai răbdare cu procesul de vot, care poate dura mai mult decât de obicei. Organizatorii fac tot posibilul ca să putem să ne exercităm dreptul de vot în siguranță în aceste condiții dificile. 

Cum ajung la vot dacă secția mea e foarte departe?

Pe lângă ambasadele și misiunile diplomatice ale țării noastre în diasporă, există și multe grupuri informale care oferă informații și suport pentru cetățenii care vor să-și exprime dreptul la vot. Acolo cetățenii poți găsi sau oferi opțiuni de transport pentru a merge la vot sau răspunsuri la întrebările pe care le poți avea. Iată care sunt cele mai importante:

ADOPTĂ UN VOT!

Moldoveni în Italia

Moldoveni în UK

Moldoveni în Spania 

și multe altele. Poți căuta aceste grupuri pe Facebook sau chiar poți să le formezi în cazul în care încă nu există. 

Succes la vot!

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.