12 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Antirecord – 1331 cazuri noi de Covid-19

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

1331 cazuri noi de infectare cu COVID-19. 11 cazuri de import

  • Din cele 1331 cazuri noi de infectare cu COVID-19 confirmate astăzi, 11 cazuri sunt de import: Serbia-4, Austria-2, Marea Britanie-2, Italia-1, Franța-1, Turcia-1. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 3721 de teste, dintre care primar – 3402 şi repetat – 319. Din numărul total de cazuri noi, 74 sunt lucrători medicali: medici-26, asistenți medicali-41, personal auxiliar-7. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 2970 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 231 în stare extrem de gravă (42 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Chișinău: vor fi achiziționate 11 ambulanțe destinate departamentelor COVID-19

  • Primăria Chișinău a anunțat că a fost prelungit termenul de depunere a ofertelor privind achiziționarea a 11 ambulanțe (cu parcurs) pentru necesitățile instituțiilor medicale municipale antrenate în tratarea pacienților infectați cu coronavirus de tip nou. Deschiderea ofertelor va avea loc la data de 24 noiembrie 2020. Unitățile de transport vor fi distribuite departamentelor COVID-19, din cadrul spitalelor beneficiare, iar conform caietului de sarcini, ambulanțele trebuie fie fabricate nu mai devreme de anul 2015, cu un parcurs de maxim 300 mii de km. De asemenea, celula sanitară, va dispune de dotări standard, iar ofertele care nu vor corespunde caietului de sarcini, nu vor fi luate în considerare, cu excepția în care propunerea tehnică presupune asigurarea unui nivel calitativ superior cerințelor minimale stipulate.

Rata incidenței cazurilor cu  COVID-19 în stânga Nistrului, din ce în ce mai mare – 140-150 de cazuri zilnice

  • Autoritățile din stânga Nistrului anunță că rata incidenței cazurilor cu  COVID-19  este din ce în ce mai mare – a ajuns 140-150 de cazuri zilnice, iar în caz de necesitate numărul de paturi din spitale urmează să fie majorat. 1 607 de cetățeni cu coronavirus sunt tratați în spitale specializate. 28 de pacienți sunt în stare critică în terapie intensivă, dintre care trei sunt conectați la respirație artificială.  În întreaga perioadă a pandemiei, au fost procesate 67.195 de teste. 182 de persoane au fost răpuse de virus (rata mortalității prin COVID este de 2,2%). 5 748 de persoane s-au recuperat (69% din numărul total de cazuri).

751  de contravenții legate de nerespectarea măsurilor  anti-COVID

  • Timp de o săptămână, oamenii legii au documentat 751 de contravenții legate de nerespectarea măsurilor anti-COVID. Dintre acestea în 77 de cazuri au fost cetățenii care nu au păstrat regimul de autoizolare, în 195 de cazuri au fost documentate unitățile de comerț, iar în 150 de cazuri au fost documentate stațiile PECO, unde nu s-au respectat măsurile stabilite de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică.  În cele mai multe cazuri este vorba despre accesul în aceste unități a persoanelor fără mască, lipsa dezinfectanților sau a termometriei, nerespectarea distanței sociale, a declarat secretarul MAI Sergiu Golovaci.

181 angajați ai MAI, infectați timp de o săptămână

  • Pe perioada săptămânii precedente am avut confirmați 181 de angajați ai MAI. Din cei infectați anterior, 165 s-au vindecat și au revenit la serviciu. La ziua de astăzi avem cazuri active în rândul angajaților MAI – 197. Dintre care, un coleg de al nostru este într-o stare extrem de gravă, sub monitorizarea medicilor. Doi angajați ai MAI sunt în stare gravă, 19 au forme de gravitate medie și 175 de angajați au forme satisfăcătoare și se tratează în condiții de domiciliu sub medicilor. În spitalul MAI sunt internați 26 de angajați.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.