Primul atelier de lucru în format trilateral: Chișinău, Mannheim, Cernăuți, în cadrul unui proiect comun privind controlul infecției COVID-19

   2496

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici a participat miercuri la primul atelier de lucru organizat în cadrul implementării proiectului trilateral „Împreună împotriva COVID-19: Mannheim - Chișinău - Cernăuți", finanțat de Guvernul Federal al Germaniei, la care au participat factori de decizie de profil ai celor 3 administrații de orașe. Inițiativa prevede consolidarea parteneriatelor în situații de urgență, provocate de pandemie, bazate pe solidaritate și schimbul de experiență, privind provocările legate de combaterea infecției COVID-19.

Angela Cutasevici a avut o prezentare, unde a expus măsurile întreprinse de APL Chișinău, de la înregistrarea primelor cazuri de COVID și până în prezent. Acestea se referă la impactul infecției prin coronavirus asupra populației municipiului și deschiderea a 6 spitale strategice pentru tratarea pacienților cu COVID; protecția copiilor în perioada pandemică, prin organizarea procesului educațional în regim online și respectiv crearea platformei „educatieonline.md", care permite învățarea la distanță. De asemenea au fost luate măsuri în vederea protejării personalului medical: ajustarea condițiilor de muncă și testarea periodică a medicilor, hrană și transport gratuit.  

În context, Viceprimarul de ramură a ținut să menționeze că acest proiect va servi drept ajutor real în situația actuală pandemică. „Grație acestei inițiative, autoritățile locale vor intensifica acțiunile de informare a cetățenilor, privind respectarea normelor sanitare și de distanțare impuse de autorități, precum și de creștere a stocurilor de echipamente medicale și consumabile, pentru acordarea asistenței medicale urgente", a spus Angela Cutasevici.  

Lucrările atelierului au prevăzut activități privind managementul gestionării crizei provocate de pandemia COVID-19.

În cadrul colaborării trilaterale Mannheim - Chișinău - Cernăuți, părțile își propun să sensibilizeze opinia publică cu privire la respectarea regulilor de igienă și distanțarea fizică, pentru a reduce răspândirea virusului Covid-19 și suplinirea stocurilor cu echipamente medicale de urgență. Proiectul se va desfășura în perioada 22 septembrie 2020 - 30 iunie 2021.

Acordul de cooperare dintre cele trei orașe se încadrează în programul Proiectelor de parteneriat pentru dezvoltare locală durabilă (NAKOPA) finanțat de Engagement Global GmbH, Agenția de Servicii a Comunităților într-o singură Lume (SKEW), prin acordarea de sprijin financiar din fondurile Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Conform proiectului, municipiului Chișinău îi vor reveni 18.800 de euro, surse care vor putea fi utilizate pentru: dezvoltarea capacității și competențelor în comunitatea parteneră; desfășurarea atelierelor de lucru online; achiziționarea de echipamente medicale; campanii de informare și sensibilizare.