08:10:44 24.04.2024
Stiri

Zeci de copii din R. Moldova, inclusiv cu vârste de doar 8 ani, victime ale abuzului SEXUAL în mediul ONLINE, de la începutul anului

Actualitate 12.11.2020 16:29 Vizualizări1362 Autor: Ziarul National
Zeci de copii din R. Moldova, inclusiv cu vârste de doar 8 ani, victime ale abuzului SEXUAL în mediul ONLINE, de la începutul anului
Poză simbol


Ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au înregistrat, în primele zece luni ale anului curent, 42 de cazuri privind abuzul sexual al copiilor în mediul online. De cele mai dese ori este vorba despre pornografie infantilă, hărțuire sexuală, acțiuni perverse sau ademenirea minorului în scopuri sexuale.

Oamenii legii susțin că vârsta medie a copiilor ce au trecut prin situații de abuz sexual în mediul online online este de 12 ani, însă sunt semnalate și cazuri în care copii mai mici, chiar de 8 ani, sunt expuși mesajelor nepotrivite vârstei lor.

Specialiștii afirmă că minorii ajung în situaţie de abuz sexual online din diverse motive, unul dintre acestea fiind curiozitatea. Astfel, copiii iniţiază relaţii de prietenie cu persoane pe care nu le cunosc în realitate și cu care ajung să comunice despre subiecte mai intime, expunându-se şi ajungând să fie vulnerabili, iar ulterior - şantajaţi, determinaţi să expedieze fotografii. Totodată, copiii pot fi constrânşi şi ameninţaţi de la prima etapă de către persoane necunoscute din mediul online.

Poliţia susține că abuzul sexual asupra copiilor poate fi prevenit, dacă părinții sunt prudenți și le vorbesc acestora despre educația sexuală şi, totodată, iau și alte măsuri de siguranță pentru a-i proteja.

Părinții sunt îndemnați să le explice copiilor avantajele și dezavantajele internetului, cum să navigheze online în siguranță, riscurile comunicării online cu persoane străine, să stabilească împreună cu copilul reguli de siguranţă și comportament online, să se asigure că știu în permanenţă unde se află copilul şi mai ales cu cine etc.

Sfaturile oamenilor legii pentru a preveni abuzurile sexuale asupra copiilor în mediul online:


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md