Prevenirea și tratarea pneumoniei

Prevenirea și tratarea pneumoniei

Ziua mondială a pneumoniei, marcată anual la 12 noiembrie, deja de 11 ani, coincide, în acest an, cu perioada pandemiei COVID-19, fapt ce a cauzat o creștere dramatică a deceselor. În această zi este foarte important să mai sensibilizăm o dată populația despre prevenirea și tratarea eficientă a maladiei; creșterea gradului de conștientizare cu privire la pneumonie; adoptarea setului de acțiuni, inclusiv investiții continue pentru a combate boala, care face anual circa 2,5 mln. de decese, inclusiv 672.000 de copii.

Cu regret, din cauza infecției COVID-19, aceste cifre ar mai putea adăuga încă 1,9 mln.de decese. Prevenirea și tratamentul pneumoniei este susținută de obiectivul de dezvoltare durabilă, care prevede: asigurarea unei vieți sănătoase pentru a pune capăt deceselor, ce pot fi prevenite la nou-născuți și copii sub cinci ani până în 2030. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără efortul continuu și resurse suficiente pentru a combate maladia.
OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii, care prevede reducerea deceselor din cauza pneumoniei la mai puțin de trei copii la 1000 de născuți vii până în 2025. Dar pentru aceasta e necesară asigurarea unui control eficient al bolii în politicile, programele și inițiativele majore globale de sănătate, în special, cele legate de dezvoltarea asistenței medicale primare; încurajarea donatorilor de a investi cât mai mult în combaterea pneumoniei; colaborarea pentru adoptarea strategiilor integrate în deținerea controlului asupra maladiei, ca parte a eforturilor naționale de asistență medicală primară și organizarea dezvoltării durabile, și pentru a reduce factorii de risc majori asociați cu decesul; excluderea malnutriției și a expunerii la aer poluat.
În țara noastră, incidența generală prin bolile aparatului respirator a fost de 1487,7 la 10 mii de locuitori în 2019 (față de 1477,7 în 2018).Cu regret, din cauza pneumoniei, au decedat 35 de copii până la un an în 2018 și 36 de copii în 2019. La copiii cu vârsta de până la cinci ani avem o creștere a deceselor:49 de copii în 2019, față de 45 în 2018.
Se estimează că pneumonia e cauzată de agenți infecțioși, inclusiv virusuri, bacterii și ciuperci; cel mai frecvent sunt provocate de: Streptococcus pneumoniae; copiii cu sistemul imunitar slab pot dezvolta pneumonie în urma malnutriției sau subnutriției, în special, la sugari care nu sunt alăptați la sân, au infecții de HIV și rujeola; cresc riscul și factorii de mediu – poluarea aerului din interior; traiul în case aglomerate, tabagismul părinților sporesc sensibilitatea copilului la pneumonie.
Cum putem preveni pneumonia? Protecția prin alăptare exclusivă la sân în prime le șase luni de viață și ulterior până la un an și mai bine poate duce la o reducere cu 23% a îmbolnăvirii, cât și igiena individuală și reducerea poluării. Ziua Mondială a Pneumoniei constituie o oportunitate de a acționa în numele tuturor copiilor lumii și de a oferi familiilor de pretutindeni instrumentele de care au nevoie pentru a preveni și trata maladia. Cu toții avem un rol important pentru a reduce și pune capăt deceselor cauzate de pneumonie infantilă prevenibilă până în 2030.

Olga HÎȚU,
medic-pediatru,
directorul Centrului de Sănătate Cantemir

You May Have Missed