Sergiu Litvinenco: Dacă este adevărat că ziarele lui Igor Dodon tipărite clandestin au fost restituite socialiștilor, avem de-a face cu încă o ilegalitate

by D M
Distribuiti mai departe...

„Dacă este adevărat că ziarele lui Dodon tipărite clandestin au fost restituite socialiștilor, avem de-a face cu încă o ilegalitate”, susține deputatul Partidul Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, în conformitate cu prevederile legale, ziarele ridicate de la o tipografie de stat de poliție urmau a fi recunoscute corpuri delicte, anexate la dosar și păstrate acolo până la finalizarea anchetei. Prin urmare, spune deputatul, inevitabil trebuie să urmeze condamnări și pedepse dure în rândul celor care au luat această decizie, transmite IPN.

„Toată țara a văzut ieri cum concurentul electoral Igor Dodon încalcă legea și tipărește ziare electorale fără a declara cheltuielile pentru ele la Comisia Electorală Centrală. În acest sens a fost sesizată poliția și CEC-ul, solicitându-se, de asemenea, procuraturii să ia în gestiune dosarul dat, având în vedere că competența le aparține. Însă dincolo de utilizarea resurselor administrative și aplicarea sancțiunii electorale de excludere din cursă, cazul respectiv îl culpabilizează penal nemijlocit pe cetățeanul Igor Dodon”, menționează Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui, conform legii, anume candidatul la funcția de președinte este cel ce semnează rapoartele financiare depuse la CEC. „Iar deoarece candidatul Igor Dodon a semnat rapoarte care nu corespund realității, rezultă că acesta se face vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.181/2 alin.(1) din Codul Penal”. Acest articol prevede că falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale în intenția de a substitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinația sau volumul mijloacelor utilizate, se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unități convenționale sau cu închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la cinci ani. Deputatul a depus o sesizare în acest sens.

Și deputatul PAS, Lilian Carp, a venit cu o reacție în legătură că ziarele confiscate. Potrivit lui, în doar două microbuze au fost identificate 200 de mii de ziare, cu peste 150 de mii mai mult decât a prezentat la CEC stafful lui Igor Dodon. Urmau să fie numărate și ziarele din al treilea microbuz. Astăzi, mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au mers la inspectoratul de poliție și au participat la procesul de numărare a ziarelor de agitație în favoarea candidatului Igor Dodon găsite ieri în microbuzul de lângă editura „Universul”.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea, care este și șeful staffului electoral al candidatului independent la prezidențiale, Igor Dodon, a spus, astăzi, într-o conferință de presă, că stafful are semnat un contract de lungă durată cu o tipografie privată care, la rândul ei, are un „sub-contract” cu cea de stat, „Universul”. Potrivit lui Batrîncea, tot la acea tipografie se tipăresc și ziarele Maiei Sandu. Deputatul socialist a spus că va fi efectuată o analiză a materialelor tipărite pentru a dovedi acest lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.