Moldovenii din Occident, stigmatizați de MAE de la Moscova. Ce acuzații i se mai aduc „electoratului paralel” din diaspora

Mădălin Necșuțu
12/11/2020

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei acuză diaspora moldovenească din Occident că ar fi fost adusă organizat la primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 1 noiembrie. Pe de altă parte, diplomația rusă critică obstrucționarea votării organizate din Transnistria sub pretextul libertății exercitării dreptului la vot și spune că nu dorește intervenții străine în procesul electoral din Republica Moldova.

„Este important să evităm repetarea situațiilor care au avut loc în timpul primului tur al alegerilor raportate de observatori internaționali și mass-media. Printre aceștia se numără transportul în masă al alegătorilor către un număr fără precedent de secții din Europa de Vest și Statele Unite, pe fondul blocării puternice a votului de către cetățenii moldoveni care trăiesc în Transnistria. Astfel de tehnologii politice brute nu ajută la dezvăluirea adevăratei imagini a voinței cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat emis, miercuri, de MAE rus.

„Sperăm că acești candidați la Președinție, care participă la turul al doilea, vor accepta rezultatele votului popular cu onoare și demnitate, oricare ar fi acestea. Suntem încrezători că se vor abține de la posibila organizare a acțiunilor violente ilegale care vizează revizuirea rezultatelor alegerilor”, mai avertizează diplomația moscovită.

După pierderea primului tur al alegerilor, Igor Dodon a criticat rezultatele votului. El a catalogat votanții moldoveni din diaspora drept un „electorat paralel”.

„Noi cu toții am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri și putem spune că diaspora reprezintă, la modul real, un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune și propriile preferințe politice și, în mare parte, preferințele diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova. Așa arată rezultatul votului. E și aceasta o realitate a democrației”, a spus Dodon.

De asemenea, Moscova și-a reluat retorica despre posibilitatea organizării unor „acțiuni violente” la Chișinău, după anunțarea rezultatelor finale din turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Sperăm că acești candidați la Președinție, care participă la turul al doilea, vor accepta rezultatele votului popular cu onoare și demnitate, oricare ar fi acestea. Suntem încrezători că se vor abține de la posibila organizare a acțiunilor violente ilegale care vizează revizuirea rezultatelor alegerilor”, mai avertizează diplomația moscovită.

Comunicatul Moscovei vine după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a făcut o serie de dezvăluiri, miercuri seară, la Jurnal TV, susținând că are probe depuse, joi, la Procuratură, cum că Igor Dodon și-a finanțat ilegal campania prezidenială cu peste 11 milioane de euro, bani proveniți din Rusia.

Printre acuzațiile aduse, Usatîi a spus că Igor Dodon și PSRM au în desfășurare planuri inclusiv legate de aducerea unor provocatori din Ucraina, în cazul în care Dodon pierde alegerile. Acești provocatori urmează să fie reținuți sub pretextul că au acționat la comanda lui Renato Usatîi și Maia Sandu și că ar avea sarcina să pregătească „revoluții colorate” și dezordine socială precum în Belarus.

Acest scenariu ar fi necesitat o intervenție din partea autorităților subordonate politic PSRM și președintelui Dodon pentru restabilirea ordinii constituționale.

Mădălin Necșuțu
12/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii