‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Webinar AgTech: Pandemia a accelerat cu câțiva ani digitalizarea agriculturii în Moldova

VIDEO. Webinar AgTech: Pandemia a accelerat cu câțiva ani digitalizarea agriculturii în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă anul 2020, fiind unul dintre cele mai complicate din cauza pandemiei și secetei, a avut impact negativ asupra dezvoltării sectorului agricol, totuși, nu în zadar se spune că criza naște performanță, astfel la capitolul digitalizarea agriculturii și soluționarea mai multor probleme 2020 s-a dovedit a fi cât se poate de potrivit.

Despre cum a accelerat criza din anul 2020 digitalizarea sectorului întreprinderilor, dar și a agriculturii per general am aflat de la prima sursă: producători, reprezentanți ai companiilor ce furnizează soluții digitale pe piața Moldovei, dar și reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, a cărui activitate se orientează și spre asigurarea promovării inovațiilor în rândul întreprinderilor.

„Criza a contribuit la orientarea întreprinderilor spre mediul online și soluții digitale. În cadrul MEI, am început a analiza care sunt factorii ce influențează negativ comerțul, pentru a stimula vânzările online. Digitalizarea începe de la soluții mici, chiar și de la realizarea semnăturilor online, plus, multe întreprinderi nu puteau realiza exportul online. Este destul de costisitor pentru producători să realizeze acest lucru, astfel ne propunem să înlăturăm aceste bariere. Am înaintat și câteva proiecte de lege către Parlament, dar și au fost direcționate surse către ODIMM pentru a oferi suport întreprinderilor”, a menționat în cadrul webinarului Vitalie Tarlev, secretar de stat al MEI, domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

La capitolul soluții digitale ce ar facilita lucrul în ferme lucrurile stau mult mai bine, ne-au spus-o reprezentanții companiilor ce prestează asemenea servicii pe piața locală.

„În contextul pandemiei și secetei, digitalizarea proceselor operaționale a devenit o prioritate în agricultură. Acest lucru se manifestă nu doar regional, dar și în întreaga lume. Monitorizarea culturilor, planificarea operațiunilor tehnice, lucrul în echipă, toate aceste procese pot fi optimizate. Fermele digitalizate au putut prelua informații din hărțile digitale și au trecut ușor peste aceste bariere. Fermierii conștientizează acest lucru, însă promovarea tehnologiilor probabil va avea loc puțin mai greu, din cauza conservatorismului”, ne-a spus Vladimir Munteanu, manager regional Intterra.

„Criza este, de fapt, o oportunitate, deoarece ne-a ajutat să conștientizăm că era digitală este aici și funcționează. Pandemia a accelerat aproape cu 5 ani de zile intrarea serviciilor digitale în utilizare pe larg. Cred că anul 2020 a fost unul de conștientizare a faptului că aceste servicii sunt necesare și accesibile. Avem și clienți ce au 8, 40 sau 300 de hectare, dar și mii de hectare gestionate cu ajutorul sistemelor, adică pentru digitalizare optează toți fermierii, indiferent de suprafețe”, susține Ghenadie Cioinac, reprezentant SAS Moldova și România.

Agronomul Vitalie Burlacu ne-a spus că provocările din 2020 au fost o etapă importantă pentru a conștientiza că este necesar să ne adaptăm atât la schimbările climaterice, cât și să optimizăm procesul de lucru.

„Scopul nostru este de a produce producție cu cheltuieli minime și cu impact minim asupra mediului. Aici, foarte bine își are locul digitalizarea. Monitorizarea și stocarea informației este o cheie importantă care ne ajută să eficientizăm activitatea. Digitalizarea ne dă un imbold să fim pregătiți pentru eventualele probleme, cum ar fi pandemia. Nouă digitalizarea ne-a permis să economisim timpul, care este cel mai de preț, iar alte avantaje precum reducerea costurilor nici nu se discută”, explică Vitalie Burlacu.

În continuare, vom realiza mai multe webinare în cadrul proiectului AgTech.

Acest webinar a fost produs cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›