image
Sursa foto: presedinte.md

Corespondență: Ce indicații i-ar fi dat Dodon ambasadorului RM la Moscova

Igor Dodon s-ar fi implicat în activitatea Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, depășindu-și atribuțiile. El i-ar fi dat indicații ambasadorului Andrei Neguța prin corespondență electronică, la care mai erau incluși șeful cabinetului lui Dodon, Nicolae Posturusu, și fostul consilier Victor Gaiciuc, proaspătul ministru al Apărării. Acesta ne-a spus că n-a fost vizat niciodată în astfel de conversații. Și Serviciul de presă al lui Dodon a negat veridicitatea informațiilor de care dispunem.

Pozele obținute de Jurnal TV arată că ambasadorul Andrei Neguța și-ar fi coordonat acțiunile de la Moscova cu Igor Dodon. Acesta îi indică cum să-și redacteze notele pe care urma să le trimită la Ministerul de Externe de la Chișinău. Discuția îl vizează pe Igor Maslov, despre care s-a scris că ar fi coordonatorul de la Kremlin al lui Dodon.

ambasada mailuriambasada mailuri

Deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a ajuns și el în posesia fotografiilor, a scris pe blogul său că Dodon citește notele elaborate de Neguța înainte ca acestea să fie remise oficial la Ministerul de externe și le cenzurează cu text deschis.

Dodon stă ca filtru de informație între ce se întâmplă în ambasadă și ce se comunică pe canalele oficiale – informație ce ulterior stă la baza luării deciziilor. Asta nu poate să fie legal. Dodon urma să primească informația oficial de la MAEIE, așa cum e propus în însăși nota lui Neguța, la final. Așa funcționează lucrurile. Și alt lucru care mă deranjează – Neguța comunică despre faptul că în discuție a fost atins și subiectul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. După cum reiese din notă (marcat cu galben), Maslov a pledat pentru un sprijin real al anchetei privind asasinarea lui Navalnîi. Neguță se arată ezitant pe acest subiect și cere sfatul lui Dodon – să scrie asta sau nu? Efectiv întreabă dacă să comunice acest lucru la centrală, sau nu. Dodon îi dă indicația (ilegală) să scoată asta din notă și îl numește pe Maslov…debil. Conclud că Dodon este împotriva unei anchete reale a tentativei de asasinare a lui Navalnîi, iar Maslov – pentru o asemenea anchetă”, scrie deputatul Dumitru Alaiba.

ambasada mailuriambasada mailuri
ambasada mailuriambasada mailuri

Purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Ludmila Munteanu, ne-a spus că fotografiile sunt fake-uri, inventate de echipa electorală a Maiei Sandu. Victor Gaiciuc a fost singurul pe care am reușit să-l găsim la telefon.

„- Este poșta dumneavoastră [email protected]? - Poate și am avut. Nu pot să vă spun acum așa din mers. Am avut mai multe poște. Dar eu mi-am lăsat-o de bază pe vă spun încă o dată [email protected]”, a declarat Gaiciuc, pentru Jurnal TV.

Întrbat dată a fost vizat vreodată în vreo corespondență cu Igor Dodon și Andrei Neguța, Gaiciuc a negat.

„Eu nu particip la conversațiile lor. De unde? Eu nu ascult oamenii, eu nu mă ocup cu minciuni, cu bârfe. Eu chiar vă spun că sunt un om de treabă și cumsecade”, a mai spus Victor Gaiciuc.

Ulterior, ca reacție la pozele publicate, deputatul Iurie Reniță a scris pe rețelele de socializare că Andrei Neguța n-ar fi reprezentat niciodată la Moscova interesele Republicii Moldova, ci exclusiv ale lui Igor Dodon.

„Nu o singură dată în ultimii ani am atenționat în mod public că Andrei Neguța, fostul comunist, actualmente socialist, nu este Ambasadorul RM la Moscova, ci Ambasadorul personal al lui Igor Dodon la Kremlin și în structurile FSB-iste. Plecarea benevolă în 2017 a lui Dumitru Braghiș din funcția de Ambasador în Federația Rusă (răsplătită de Dodon cu acordarea Ordinului Republicii) a urmărit scopul primordial de a-l reconecta oficial pe Andrei Neguța la rețelele serviciilor secrete rusești, acesta fiind într-o relație specială și permanentă cu generalul Serviciului rus de Informații Externe, Vladimir Cernov (Departamentul moldovenesc din Administrația de la Kremlin). Ceea ce informa Neguța la Ministerul de Externe de la Chișinău era și este "floare la ureche" în comparație cu ceea ce făcea în realitate la Moscova, informându-l personal doar pe șeful său de partid, Igor Dodon”, a comentat Reniță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: