image
Sursa foto: anticoruptie.md

Dosarul Sheriff: Cum au fost scoși de sub urmărire penală oligarhii de la Tiraspol

Deși a provocat prin contrabandă, doar în 2020, un prejudiciu 60,2 milioane de dolari, SRL Sheriff nu are în prezent nicio cauză penală deschisă de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. Cele două cauze penale deschise, pentru contrabandă și spălare de bani, la sesizarea Poliției Române au fost închise de către procurorul Lilian Bacalîm.

În toamna anului 2018, în ajunul alegerilor legislative din februarie 2019, procurorul Lilian Bacalîm a considerat că în cele două cauze penale deschise pe numele SRL Sheriff lipsesc cu desăvârșire elemente de infracțiune, scrie anticoruptie.md. Prin urmare, el a solicitat scoaterea sechestrului aplicat pe bunurile Sheriff, precum și scoaterea integrală de sub urmărire penală a SRL Sheriff.

SRL Sheriff a avut două cauze penale deschise pe teritoriul Republicii Moldova – pentru contrabandă cu țigări și pentru spălarea banilor. Prima dintre acestea a fost deschisă în 2013, în urma sesizării Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, România, iar cea de-a doua în 2015.

Poliția Română informa autoritățile moldovenești că mai multe persoane asociate în grupări criminale desfășoară activități de contrabandă cu țigări prin valorificarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și mai multor state din UE.

Conform materialelor cauzei penale, în perioada 2012–2014, SRL Sheriff a efectuat 544 de tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, Transnistria, cu țigarete în valoare de peste 63 milioane de dolari. La 14 aprilie 2015, Sheriff a fost pusă sub învinuire, incriminându-i-se comiterea infracțiunii de contrabandă.

Astfel, SRL Sheriff, împreună cu alte 29 de societăți comerciale din regiunea transnistreană, a fost pusă sub acuzare pentru faptul că a prejudiciat bugetul Republicii Moldova cu 2,6 miliarde de lei (130 de milioane de euro) între 2012 și 2014.

La 14 și 16 aprilie 2015, la solicitarea Procuraturii sectorului Botanica și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru a asigura repararea prejudiciului, a fost aplicat sechestru pe mărfurile importate de SRL Sheriff în valoare de în valoare de 111.710 de euro.

La 12 august 2016, materialele cauzei penale au fost trimise Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Alte dosare deschise pe numele companiilor transnistrene implicate în contrabanda cu țigări au fost înschise în decursul anului 2019, mai exact, înainte de întâlnirea dintre președintele Igor Dodon și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la Holercani (noiembrie 2019).

„Nu 11, ci chiar 12. Este dispusă să închidă 26, în total 38 de cauze penale. Vreau să amintesc faptul că în 2017 noi am închis unilateral peste zece dosare deschise în cazul a zece figuranți”, a declarat Krasnoselski în urma întâlnirii cu Igor Dodon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: