Armata care vrea să înroleze soldați roboți până în anii 2030

Treizeci de mii de soldați robot ar putea face parte integrantă din armata britanică în anii 2030, lucrând alături de oameni pe și în afara frontului, a declarat șeful forțelor armate britanice.

Foto: playtech.ro

Generalul Sir Nick Carter a cerut guvernului să continue revizuirea integrată pe cinci ani a strategiei apărării.

Șeful statului major al apărării a sugerat că „o forță armată proiectată pentru anii 2030” ar putea include un număr mare de mașini autonome sau controlate de la distanță.

„Adică bănuiesc că am putea avea o armată de 120.000 de soldați, dintre care 30.000 ar putea fi roboți, cine știe?” a spus Carter, deși a subliniat că nu își stabilește nicio țintă anume în ceea ce privește numerele.

Roboți pe front, de la drone înarmate la vehicule de recunoaștere

Investițiile în războiul robotizat fac subiectul revizuirii integrate a strategiei de apărare planificate pe cinci ani, citează Playtech.

Carter a spus că negocierile cu Downing Street și Trezoreria statului pentru salvarea soluționării multianuale a finanțării apărării „se desfășoară într-un mod foarte constructiv” – în timp ce a făcut lobby în public pentru un acord financiar pe termen lung.

„În mod clar, din perspectiva noastră, vom argumenta pentru un buget multianual, pentru că avem nevoie de investiții pe termen lung, deoarece investițiile pe termen lung ne oferă posibilitatea de a avea încredere în modernizare”, a spus generalul.

Armata britanică s-a luptat în ultimii ani doar cu recrutarea, având în momentul actual o forță antrenată de 73.870 de soldați, mult sub obiectivul nominal de 82.050 de soldați.

Obiectivul era de așteptat să fie redus la 75.000 în cadrul revizuirii integrate, fiind utilizată tehnologia pentru a acoperi unele dintre lacune.

Toate forțele armate ale Marii Britanii au fost angajate într-o serie de proiecte de cercetare care implică drone mici sau vehicule terestre sau subacvatice alimentate de la distanță, dintre care unele sunt înarmate și altele sunt folosite pentru recunoaștere.

Politica presupune ca folosirea armelor să fie rezervată doar soldaților umani, deși există încă o îngrijorare crescândă cu privire la pericolul potențial al războiului fără restricții care ar putea fi condus de roboți.

Tehnologia aflată în curs de dezvoltare include drona i9, care este alimentată de șase rotoare și care transportă două puști. Acționată de la distanță, este destinată folosirii pentru a asalta clădiri, de obicei într-o situație de război urban, care generează unele dintre cele mai mari victime.

Carter a avertizat, de asemenea, că există riscul ca Marea Britanie să poată fi târâtă într-un viitor război mortal dacă „scalarea utilizării tehnologiei ar duce la greșeli de calcul” într-un conflict regional existent, întrucât el a susținut că lumea este „un loc foarte nesigur și anxios”.

„Trebuie să ne amintim că istoria s-ar putea să nu se repete, dar are un ritm și, dacă ne uităm înapoi la secolul trecut, înainte de ambele războaie mondiale, cred că a fost de necontestat că a existat o escaladare care a dus la o greșeală de calcul care a produs în cele din urmă la război la o scară pe care, sperăm, nu o vom mai vedea niciodată”, a spus generalul.


Pub