(video/update) Un an în fotoliul de primar al capitalei. Cu ce reușite se laudă Ion Ceban

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat, astăzi, raportul de activitate la un an de la preluarea mandatului, în toamna anului 2019.

Foto: UNIMEDIA

(update) Ion Ceban a menționat și despre și despre faptul că a fost aprobată lista proiectelor investiționale de interes municipal, propuse spre implementare prin parteneriate publice-private (PPP), din domeniile: educație, sănătate, social, sport, cultură, care au fost identificate de un grup de lucru format din membri ai executivului și reprezentanți ai fracțiunilor CMC.

(update) Ion Ceban a menționat și despre lansarea procesului de modernizare a Pieței Centrale, implementarea ghișeului unic municipal, elaborarea Hărții Investiționale și crearea serviciului municipal de parcare.

(update) Ion Ceban a menționat despre construcțiile ilegale de pe teritoriul mun. Chișinău, dar și despre acordurile de cooperare semnate între Primăria municipiului Chișinău și alte instituții din țară și din străinătate.

(update) Ion Ceban a vorbit și despre reformarea structurii administrative a Primăriei și elaborarea noii structuri organizatorice.

(update) Ion Ceban a menționat Proiectul „Educație Online”, inițiat ca răspuns la necesitatea asigurării continuității procesului educațional în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din municipiul Chişinău și a diminuării riscurilor de infecţie cu Covid-19.

(update) Ion Ceban: Într-un an de 12 luni de mandat, 8 au fost petrecute în situație de criză pandemică. Mijloacele financiare alocate pentru măsurile de prevenire și combatere răspândirii virusului Covid-19 pe perioada pandemică au fost alocate 108.331.500 lei.

(update) Ion Ceban: Pe parcursul anilor 2019 – 2020, au beneficiat de asistență socială sub diferite forme mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău. În perioada 01.01 – 20.09.2020 au beneficiat de ajutoare materiale 13.757 persoane, în sumă de 8.542.300 lei.

(update) Ion Ceban, despre modernizarea sistemului alimentației în grădinițe și instituțiile de învățământ preuniversitar: În anul 2020 au fost alocate 123 de mln. de lei, pentru alimentația copiilor în școli și grădinițe. Pentru asigurarea cu apă potabilă a instituțiilor de educație timpurie, în perioada septembrie – decembrie 2020, au fost alocate circa 4 mln. lei.

(update) Ion Ceban, despre salubrizarea orașului: A fost aprobat Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în Chișinău. Au fost achiziționate 10 autospeciale moderne pentru colectarea și evacuarea deșeurilor menajere; unități de tehnică și utilaje, destinate dotării autospecialelor, antrenate la lucrările de salubrizare și deszăpezire mecanizată a capitalei - 7 mln. lei; 50 de motocositoare. Au fost înlocuite containerele de la platourile de acumulare a deșeurilor menajere cu containere europene. A fost modernizat parcul de autospeciale pentru transportarea deșeurilor; 5 mijloace de transport multifuncțional destinate pentru deszăpezirea drumurilor au fost donate de către Federația Rusă.

(update) Ion Ceban a vorbit despre problema câinilor fără stăpân, care rămâne a fi una acută pentru municipiul Chișinău: În luna februarie 2020 a fost deschis un nou complex destinat adăpostirii câinilor maidanezi din capitală, unde au fost amenajate voliere cu suprafața de 800 m². Lucrările de amenajare a obiectivului au durat mai puțin de 2 luni.

(update) Ion Ceban: Peste 1200 de panouri publicitare au fost evacuate timp de un an de pe străzile orașului, peste 80 de gherete și pavilioane au fost evacuate.

(update) Ion Ceban enumeră proiectele legate de dezvoltarea, modernizarea și reconstrucția rețelelor de iluminat public din mun. Chișinău, modernizarea stațiilor de așteptare și reparația pasajelor subterane.

(update) Ion Ceban, despre modernizarea Grădinii Zoologice: A fost amenajată o nouă zonă, fiind construite noi spații de trai pentru ursi și lupi. Pentru urși a fost amenajat un volier care se extinde pe circa 65 de ari. Acolo au fost plantați arbuști, o fâșie de conifere și a fost creat un bazin. Și lupii au trecut într-o casă nouă, mult mai spațiosă. După renovare, animalele dispun de mai mult spațiu și vegetație, fiind create condiții mai bune, similare mediului în care trăiesc.

(update) Ion Ceban, despre reabilitarea și modernizarea parcurilor din spațiile verzi, inclusiv reabilitarea scuarului din strada Bucuriei, modernizarea Parcului La izvor, reparația Parcului Alunelul, crearea picturii murale sub podul de la Telecentru, construcția unui nou scuar în strada Liviu Deleanu, amenajarea scuarului de la intrarea în Parcul Valea Morilor, amenajarea unei zoe pietonale în Pădurea Parcul Butoiaș, reabilitarea scuarului Doina și Ion Aldea-Teodorovici și a scuarului din strada Dokuceaev, precum și a scuarului Mihai Eminescu, reparația scuarului din strada Kiev și amenajarea scuarului Mezon etc.

(update) Ion Ceban, despre modernizarea transportului public în Chișinău: Pe străzile capitalei au apărut 5 troleibuze articulate noi, astfel de transport nu a mai fost procurat din 2004. Până la finele anului curent vor fi asamblate alte 30 de troleibuze. 25 de troleibuze vor ajunge la Chișinău, fiind procurate din Riga. Una din marele reușite din domeniu este achiziționarea a 100 de autobuze noi, pentru înnoirea transportului public din capitală și suburbiile acesteia. Licitația a fost câștigată de către compania Isuzu.

(update) Ion Ceban enumeră, printre realizări, și modernizarea Poligonului de deșeuri de la Țînțăreni, implementarea proiectului „Deșeuri solide în Chișinău”, curățarea râului Bîc și a râului Durlești, precum și inițierea proiectului „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău".

(update) Ion Ceban, despre lucrările de la Stația de Epurare: Lucrările au repornit la început de an, fiind încheiat un nou contract cu noi angajamente ale antreprenorilor și noi termeni de dare în exploatare a stației de epurare. Astăzi se lucrează pe toate segmentele, iar până la finele anului 2021 stația de epurare trebuie să fie dată în exploatare.

(update) Ion Ceban enumeră lucrările de reparație și modernizare care se desfășoară în Chișinău, inclusiv cele care au fost finalizate:

- modernizarea străzii Albișoara,

- reparația trotuarelor de pe străzile Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și Al. Pușkin,

- reparația trotuarelor de pe bulevardul Moscova,

- reabilitarea aleii de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn.

(update) Ion Ceban: În 2020, Chișinăul are cele mai multe proiecte implementate concomitent de la independență încoace, Chișinăul este un mare șantier în lucru, care nu și-a schimbat esențial bugetul, cu mici deficiențe, pentru că este perioada pandemică și cu un deficit bugetar.

(update) Ion Ceban: Aduc sincere mulțumiri fiecărui locuitor al mun. Chișinău care a avut încredere în mine acum un an.

Urmăriți integral, pe UNIMEDIA, prezentarea raportului primarului general:

Amintim că Ion Ceban a câștigat cursa pentru Primăria capitalei în cadrul scrutinului din toamna anului trecut, cu 52.39% din totalul de voturi, în fața contracandidatului său, Andrei Năstase. Ceban este primul primar de stânga la cârma Primăriei Chișinău.


Pub