Scandal la tipografia Universul: Acuzații între deputați din cele două tabere electorale, PSRM vs. PAS, și polițiști sesizați de ambele părți

Scandal la Editura de Stat Universul, unde liderul de la Democrația Acasă a depistat loturi de ziare tipărite în cadrul campaniei electorale pentru candidatul independent Igor Dodon. În scurt timp, la editură și-au făcut apariția deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, care au chemat organele de drept pentru a investiga acest caz, acuzând PSRM că nu și-ar raporta cheltuielile în totalitate la Comisia Electorală Centrală. Pe de altă parte, PSRM spune că ziarele sunt tipărite din fondul electoral al candidatului, iar opoziția blochează în „mod ilegal materialele cu caracter electoral” și, la fel, cere anchetarea acestora de către oamenii legii.

Foto: captură

Potrivit deputaților din opoziție, la Editura Universul a fost depistat un tiraj masiv de ziare electorale de promovare a candidatului independent Igor Dodon, lucru ce nu s-ar reflecta în cheltuielile raportate la Comisia Electorală Centrală.

Parlamentarii din PAS au sesizat organele de drept, iar la fața locului, într-un final au venit polițiști, ce au întocmit procese verbale.

Poliția a anunțat că a confiscat două microbuze pline cu ziare electorale. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că pe lângă acestea, alte 72 de mii de ziare ar fi fost confiscate și încărcate într-o mașină a poliției. Asta în timp ce pe tiraj era indicat că s-au tipărit doar 55 de mii de exemplare.

În plus, pe tirajul depistat nu este indicată Editura Universul, ci SRL „EditTipar Grup”, spun reprezentanții PAS.

Staff-ul lui Igor Dodon vine cu o explicație: „Pliantul electoral al candidatului independent Igor Dodon este achitat din fondul electoral, fapt probat prin contractul existent încheiat cu un agent economic.

Tipografia privată ne-a anunțat că are dificultăți tehnice și a apelat la alt agent economic pentru tipar, la fel în baza unui contract încheiat între ei. Toate acțiunile noastre sunt perfect legale și sunt probate de documente, spre deosebire de acțiunile ilegale ale reprezentanților contracandidatului”, se menționează într-un comunicat emis astăzi.

Mai mult, staff-ul candidatului independent „condamnă acțiunea ilegală de blocare a materialelor cu caracter electoral, organizată de către reprezentanții oponentului”.

„Am sesizat instituțiile de drept asupra caracterului abuziv și vădit ilegal al acestor acțiuni.

Facem apel la observatorii naționali și internaționali să ia atitudine în raport cu aceste fărădelegi, când un concurent electoral blochează abuziv răspândirea materialelor electorale ale altui candidat. Intuim că această acțiune de sabotaj a fost organizată special pentru a distrage atenția de la un alt subiect exploziv al zilei, e vorba de prezentarea probelor de finanțare ilegală de peste hotare a Maiei Sandu și partidului pe care-l conduce”, se mai arată în comunicatul citat.


Pub