Principală  —  IMPORTANTE   —   Usatîi cere CEC excluderea lui…

Usatîi cere CEC excluderea lui Dodon din cursa electorală. E acuzat că a tipărit ilegal peste 2 milioane de ziare

Fostul candidat la președinție, Renato Usatîi, spune că se va adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu solicitarea de a exclude candidatul susținut de PSRM la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, din cursa electorală. Se întâmplă după ce la tipografia de stat Universul din centrul Capitalei au fost depistate mai multe ziare electorale care ar fi fost tipărite aici într-un tiraj mult peste cel declarat de Dodon.

Renato Usatîi acuză că Igor Dodon ar fi tipărit peste 2 milioane de ziare, iar cheltuielile pentru aceste servicii nu au fost incluse în rapoartele financiare depuse la CEC, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

Universul este unica tipografie din republică care tipărește aceste ziare pe o hârtie mai calitativă și mai scumpă decât alte tipografii. Socialiștii mint atunci când spun că aceste ziare erau printate la tipografia Edit Tipar Grup. Chiar dacă această tipografie a făcut contract cu Universul, pentru că spun că au probleme tehnice, pe ziare trebuia să fie scris Universul și nu Edit Tipar Grup. La moment, Dodon a tipărit peste 2 milioane de ziare, iar cheltuielile nu sunt incluse în rapoartele depuse la CEC. Asta înseamnă nedeclararea cheltuielilor, a punctat Usatîi.

Acesta mai spune că, în curând, va prezenta materiale din care denotă că Igor Dodon a încălcat și legea privind plafonul mijloacelor din fundul electoral.

Totodată Usatîi a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală în care va solicita deschiderea unui dosar pe cele întâmplate miercuri, 11 noiembrie, la tipografia Universul.

În această dimineață, deputatul PAS Oazu Nantoi și activistul unionist Vlad Bilețchi au depistat mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent Igor Dodon în apropiere de Editura „Universul”, care este însă o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. 

Ulterior, la fața locului au venit mai mulți deputați ai opoziției care după 2 ore au reușit să intre în interiorul tipografiei unde au fost depistați mai mulți paleți plini cu ziarele electorale. Legislatorii spun că e vorba despre mai multe legalități și au chemat poliția la fața locului.

Întreg tirajul a fost urcat în mai multe mașini ale poliției.

Un grup de deputați socialiști au venit și ei la tipografie, în frunte cu șeful staff-ului de campanie a lui Igor Dodon. Vlad Bătrîncea susține că aleșii poporului și activiștii civici vor răspunde conform legii pentru blocarea tipăririi ziarelor.

Staff-ul lui Igor Dodon anunță că a sesizat organele de drept după ce mai mulți reprezentanți ai opoziției au depistat la tipografia de stat Universul din centrul capitalei mai multe ziare electorale care ar fi fost tipărite aici într-un tiraj mult peste cel declarat.

Reprezentanții lui Dodon spun că este vorba despre o acțiune ilegală de blocare a materialelor cu caracter electoral, organizată de către reprezentanții oponentului și au sesizat observatorii naționali și internaționali.

Anterior, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală (CEC), Olesea Stamate, a expediat o sesizare în adresa Comisiei, solicitând sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.