Invenții ca în filmele SF, generate de pandemie

Companiile din întreaga lume au început să facă gadgeturi pentru a ajuta la stoparea răspândirii infecției cu Coronavirus: măști de înaltă tehnologie, roboți cu raze ca în „Războiul stelelor”, căști inteligente ca în „RoboCop” sau exoschelete ca în filmele SF de la Hollywood. Moldova.org a selectat cele mai relevante invenții care aduce viitorul arătat în peliculele de ficțiune în prezent.

Ca în scafandru: masca BioVYZR care oferă protecție la 360 de grade

Compania VYZR Technologies, cu sediul în Toronto, a lansat un tip inovator de echipament de protecție individuală care seamănă a scafandru: structura acoperă în totalitate fața utilizatorului, filtrează aerul și oferă protecție la 360 de grade. BioVYZR are o mască mare care oferă o claritate optică impresionantă. Sistemul său de purificare a aerului folosește un ventilator electric, care purifică aerulă prin intermediul a două filtre N95 De asemenea, BioVYZR filtrează aerul evacuat pentru a evita răspândirea agenților patogeni. „BioVYZR-urile pe care le-am creat se vor vinde cu 180 dolari. Faptul că sunt eficiente, practice și accesibile face ca BioVYZR-urile noastre să fie revoluționare în domeniul echipamentelor de protecție individuală””, spun dezvoltatorii. Totodată, ei susțin că echipamentul BioVYZR poate ajuta la protejarea angajaților din domeniul sănătății, dar și tuturor celor al căror loc de muncă implică contact personal frecvent cu mai multe persoane.

Ca în „RoboCop”: casca inteligentă care măsoară temperatura de la distanță

Scenele din filmul SF „Robocop” devin realitate. O firmă chineză cu sediul în Shenzhen a dezvoltat o cască inteligentă care detectează persoanele cu febră, de la o distanță de cinci metri.  Această cască este deja utilizată de poliția din Shenzhen, Chengdu și Shanghai. Aceasta este echipată cu un senzor infraroșu, vizor de realitate augmentată, dar și o cameră care poate citi coduri QR. Este dotată cu  Wi-Fi, Bluetooth și se poate conecta la 5G. Dacă casca detectează o persoană a cărei temperatură depășește 37,3 ° C, atunci va da un semnal special și va transmite datele la cel mai apropiat spital. Potrivit dezvoltatorului, cu o astfel de cască sunt necesare doar două minute pentru a inspecta un rând de peste 100 de persoane, în timp ce un spital mare va avea nevoie doar de zece astfel de căști pentru a acoperi fiecare colț al clădirii.

Ca în „Star Wars”: roboți care dezinfectează cu raze UV

Compania daneză UVD Robots a creat roboți care dezinfectează suprafețele cu raze UV, care te duc la gândul săbiile luminoase din „Star Wars”. Acest dispozitiv poate ucide virusurile și dezinfecta camerele spitalelor fără a utiliza substanțe chimice. Pe fiecare robot sunt instalate câte opt lămpi, care emit lumină ultravioletă concentrată. Aceasta distruge bacteriile, virusurile și alți microbi dăunători, deteriorându-le ADN-ul și ARN-ul și împiedicându-i să se înmulțească. Pentru dezinfectarea unei încăperi este nevoie de 10-15 minute. Robotul scanează mediul și creează o hartă digitală. Apoi se indică punctele care trebuie dezinfectate. Dacă este nevoie, robotul se poate deplasa independent, excluzând astfel complet participarea umană. Robotul folosește și senzori de mișcare pentru a se asigura că nu există persoane în apropiere.

Imprimate 3D sau cu sistem de autocurățare: Deschidem ușa altfel

Te-ai săturat să-ți tragi mâneca hainei peste mână pentru a atinge clanța ușii? Compania belgiană de imprimare 3D Materialize a dezvoltat un atașament care se aplică peste mânerul ușii. Datorită acestui gadget, poți să deschizi ușa folosind mai degrabă cotul sau antebrațul decât degetele. Pentru atașarea dispozitivului nu trebuie să faci găuri în ușă. Tot ce este necesar este să fixezi cele două părți imprimate 3D împreună cu șuruburile peste mânerul existent. „Mânerele de la ușă sunt considerate unele dintre cele mai contagioase locuri din clădiri”, spune directorul companiei Fried Vankraen. „Îi încurajăm pe toți cei care au acces la o imprimantă 3D să imprime piesa și să o pună la dispoziția tuturor celor din jur.”

Tot aici mai menționăm și o invenție a unei companii irlandeze – mânerul cu sistemul de autocurățare SteriGrip. Un rezervor de dezinfectant este încorporat în clanța ușii. Trebuie doar ca aceasta să fie mișcată la 180° pentru a asigura igiena după fiecare utilizare. Dispozitivul funcționează pe baza energiei generate prin deschiderea ușii: datorită acestei tehnologii, mânerul ușii întrerupte complet lanțul de transmitere a infecției.

Halo – brățara care te anunță că distanța socială nu este păstrată

Startup-ul canadian Proxxi a creat dispozitivul portabil Halo.  Este vorba despre o brățară care notifică utilizatorul prin vibrații că un alt purtător al aceluiași dispozitiv se află la mai puțin de doi metri. După cum știi, distanța specificată este considerată relativ sigură în cazul contactului cu o persoană infectată. Proxxi spune că dispozitivul ajută la menținerea măsurilor de siguranță la locul de muncă, acolo unde sunt mai mulți angajați. Dispozitivul utilizează Bluetooth cu un un consum redus de energie. Gadgetul păstrează și un jurnal al interacțiunilor cu alte dispozitive pentru a urmări eventualele contactele a persoanelor cu coronavirus. Halo costă 100 dolari. Dispozitivul nu urmărește locația posesorului, astfel încât confidențialitatea posesorului este păstrată.

T1- ochelari de detectare a COVID-19

Startup-ul Rokid din China a inventat ochelari pentru detectarea COVID-19. Este vorba despre ochelarii T1, care reprezintă un termoscaner portabil și compact. Cu ajutorul unui senzor cu infraroșu, ochelarii pot determina temperatura corpului a 200 de persoane de la o distanță de trei metri timp de două minute. Dispozitivul este echipat cu un procesor Qualcomm și o cameră de 12 megapixeli. Echipa de ingineri a startup-ului a dezvoltat produsul T1 în doar două luni. În China, ochelarii inteligenți Rokid au fost deja testați de angajați parcurilor naționale și școlilor pentru a detecta persoanele cu simptome COVID-19. Potrivit lui Liang Guang, directorul companiei, startup-ul din Hangzhou este în discuții cu mai multe companii pentru a vinde ochelari T1 în SUA. Rokid intenționează să vândă gadgetul întreprinderilor americane, spitalelor și forțelor de ordine.

Pura-Case – dezinfectare mobilă pentru haine

Studioul de design Carlo Ratti Associati din Italia a creat Pura-Case, o husă portabilă care curăță și dezodorizează obiectele cu ozon. Utilizatorii pot pune până la patru umerașe în husă și o închid cu un fermoar. Un ciclu de curățare durează aproximativ o oră. Procesul poate fi controlat folosind un panou de pe corpul husei sau cu ajutorul unei aplicații mobile. „Pura-Case este o alternativă la dispozitivele supradimensionate (pentru dezinfectarea îmbrăcămintei) care sunt utilizate în prezent în spitale”, a spus dezvoltatorul Carlo Ratti. Dispozitivul de asemenea poate fi utilizat în case, birouri și restaurante.

Ozonul, potrivit lui Carlo Ratti Associati, ucide până la 98% din bacterii și virusuri din țesuturi. După curățarea și deschiderea capacului, moleculele sale se descompun în molecule de oxigen și nu dăunează oamenilor și mediului. Această curățare va permite reducerea numărului de spălări și, ca urmare, consumul de apă și electricitate. Pentru producția în masă  a acestor dispozitive, Carlo Ratti Associati a lansat o campanie de strângere de fonduri pe platforma de finanțare Kickstarter.

HEMS-GS – exoschelete pentru curieri

Pandemia a revoluționat și industria ospitalieră. Astfel, compania chineză de livrare a mâncării Ele.me (deținută de Grupul Alibaba) a început testarea exoscheletelor pentru curieri. Noutatea a devenit cunoscută datorită unui videoclip apărut pe rețelele sociale. În filmuleț se poate de observat un curier Ele.me din Shanghai care se mișcă liber cu trei genți în spate, în loc de una. Ulterior, compania a anunțat că exoscheletul furniza curierului o „super-putere”, care îi permite să ducă greutățile. Invenția aparține companiei chineze de tehnologie ULS Robotic. Creatorii dispozitivului au spus că curierul lucra într-un exoschelet de model HEMS-GS, iar mecanismul este în proces de testare. Dispozitivul ajută la menținerea echilibrului și reduce presiunea asupra corpului. Cu ajutorul dispozitivului, o persoană poate transporta greutăți de până la 50 kg, practic fără să simtă greutatea. Exoscheletul este alimentat electric, iar bateria ține cinci ore. Noutatea, potrivit dezvoltatorilor, va fi utilă în special condițiile de pandemie, când numărul persoanelor care comandă mâncarea acasă a crescut brusc, iar curierii vor putea duce mâncarea comandată chiar și în zonele cu clădiri vechi fără lifturi.

Masca WOOP transparentă și reutilizabilă, inventată în  R. Moldova

O mască de protecție transparentă și reutilizabilă, inventată de echipa WOOP din R. Moldova își propune să rezolve problemele de comunicare și de poluare care ies la iveală în urma folosirii actualelor măști chirurgicale convenționale pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Mai mult, masca WOOP oferă protecție și împotriva gazelor, a vaporilor și particulelor nocive, fiind utilă în special celor care lucrează cu astfel de substanțe. Masca WOOP, concepută și realizată de către Alexandru Budeac și echipa sa, este realizată din silicon transparent, acoperă nasul și gura, este dotată cu respiratoare și are un compartiment pentru filtre de unică folosință. În urma testelor, masca WOOP s-a dovedit a fi eficientă, ușor de purtat și foarte confortabilă pentru respirație. Masca WOOP poate fi ușor sterilizată și reutilizată rapid și ușor. Pentru producerea în masă a măștii WOOP sunt necesari peste 150000 de dolari, motiv pentru care echipa de inventatori au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a lansa pe piață produsul inovativ.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.