7 momente când politicienii noștri au fost prinși în flagrant, dar au scăpat fără urmări

Despre scandaluri care au vizat anumiți politicieni din Republica Moldova presa a scris de mai multe ori. Totuși, de cele mai multe ori informația rămâne în presă și aproape niciodată nu se soldează cu demisii de onoare sau dosare în judecată. După reacția ministrului Pavel Voicu la investigația în care este acuzat de abuz în serviciu, ne-am gândit să recapitulăm cazurile în care politicienii din Moldova au fost prinși în flagrant, dar dezvăluirile s-au lăsat fără urmări.  

1. Ministrul explică unui șofer ce alcool să bea ca să iasă mai repede din sistem

În cel mai recent caz un deputat socialist, Corneliu Furculiță, împreună cu Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, figurează într-o investigație jurnalistică. Jurnaliștii de la Nord-News au scris că aceștia doi ar fi participat la mușamalizarea unui caz penal în folosul unui nepot al lui Corneliu Furculiță, legat de conducerea în stare de ebrietate a mașinii. Din informațiile inițiale publicate de jurnaliști, evenimentele ar fi avut loc recent. În urma informațiilor, au fost făcute mai multe apeluri cu privire la demiterea Ministrului Afacerilor Interne, dar și la cercetarea lui Corneliu Furculiță prin ridicarea imunității. 

Cei doi demnitari de stat au negat informațiile, acuzând că ar fi un fake-news și ar fi înregistrări trucate, cerând investigarea cazului. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris a doua zi că evenimentele descrise în investigație au avut loc de fapt în 2017, în timp ce Furculiță era deputat, dar Pavel Voicu pe atunci ocupa funcția de de Consilier cu misiuni speciale al președintelui Dodon. 

Pe acest caz deputatul Lilian Carp a depus un demers la procurori, dar deocamdată se așteaptă rezultatul birocrației din Procuratură. 

Demisii: 0

Dosare: 0 la data de 11.11.2020 

2. Scandalul Bahamas. Bani împrumutați care au ajuns în partid

Tot Corneliu Furculiță a fost unul din protagoniștii scandalului „Bahamas”. În 2016, jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că mai mulți deputați socialiști, printre care Corneliu Furculiță dar și Petru Burduja, au fost implicați într-o tranzacție cu mai multe semne de întrebare. Întâi de toate o companie din Bahamas a transferat firmei Exclusiv Media 30 de milioane de lei. Imediat, 20 de milioane au fost extrași cash, de la bancă, de către Petru Burduja. Apoi, sume identice de câte 300 și 500 de mii de lei au fost ridicate de mai multe persoane, care sunt acum deputați sau funcționari la CEC. Printre ei sunt Vladimir Odnostalko, Vasile Bolea, Maxim Lebedinschi, Dinari Cojocaru Vadim Filipov și alții. Tot aceste persoane au fost ulterior donatori în campaniile electorale ale socialiștilor. 

Pe acest caz demisii nu au existat, în septembrie 2020, la o emisiune TV procurorul General spunea că: „Pe Bahamas am făcut mult mai mult decât toți dinaintea mea. Am audiat 29 de persoane, e un dosar de spălare de bani, nu e despre finanțare ilegală. Sunt sute de astfel de dosare pe bani veniți din off-shore și aceste dosare stau în aer. Am audiat 29 de oameni, am cerut informații de la fisc, ANI. Verificăm dacă înseamnă asta declarare incompletă, este încălcare a legii? Avem suficientă informație, iar acum avem nevoie de un răspuns din Elveția și cum vine, vom lua o decizie pe caz. Asta poate dura și o lună, dar poate dura și un an. Au fost audiați și 3 deputați din parlament: Corneliu Furculiță, Vladimir Odnostalco și Vasile Bolea”. 

Alte evoluții nu au mai fost anunțate după asta, mai ales că a început și campania electorală între timp. 

Demisii:

Dosare: 1 dosar de spălare de bani. 3 deputați audiați, potrivit ultimei declarații din septembrie 2020. 

3. Povestea Kuliokului 

În luna iunie 2019, Vlad Plahotniuc și Igor Dodon s-au întâlnit de mai multe ori pentru a negocia o evenutală coaliție între PSRM și PDM. Anticipatele băteau la ușă, iar dacă un guvern nu era investit până pe 7 iunie, urmau anticipate. Dodon s-a văzut cu Plahotniuc, însă înregistrarea a fost filmată. 

După ce Dodon i-a întors spatele lui Plahotniuc, în presă inițial au apărut imagini video cu Igor Dodon cum îi dicta lui Plahotniuc niște termeni pentru federalizarea Republicii Moldova, termeni probabil consultați și cu Moscova. 

Un an mai târziu apare celebrul video cu punga neagră cu calendar oferită de Plahotniuc lui Dodon. Alexandru Stoianoglo, procuror General a spus că nu sunt motive de a investiga penal acest caz. 

Demisii: 0

Dosare penale: 0

4. Boris Focșa, sub semnul întrebării la volan 

În ianuarie 2012, Ministrul Culturii, Boris Focșa a fost oprit de Poliția Rutieră pentru un control de rutină. Agenţii de circulaţie au depistat că ministrul se afla în stare de ebrietate. Mai mult, acesta s-a dat în spectacol la Poliţia Rutieră, refuzând să facă testul de alcoolemie. Într-un final, ministrul a acceptat să intre în cabinetul medicului, nu se ştie, însă, ce a făcut acolo. 

Potrivit poliţiei, Boris Focşa ar fi venit să-l ajute pe consilierul său, Dumitru Acriş, care, la fel, ar fi fost băut la volanul unei altei maşini. Ambii oficiali au respins acuzaţiile că ar fi condus în stare de ebrietate.

Scandalul a rămas în ceață, iar Focșa a mai deținut funcția de ministru până în 2013, luna mai, când a fost înlocuit de către Monica Babuc. 

Demisii: 0 (din cu totul alte motive, un an mai târziu)

Dosare:

5. Nicolae Vicol și „șefu’, e clar, am înțeles” Filat 

În 2013, în mijlocul unui scandal în alianță dintre Filat și Plahotniuc, Vlad Filat apare în mai multe interceptări telefonice în care acesta dădea indicații fostului șef al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, despre cum să acționeze în favoarea sau împotriva unor agenți economici. 

În înregistrări mai apar o serie de persoane, printre care fostul Ministru al Afacerilor Interne, Dorin Recean, în ceea ce putea fi catalogat drept „trafic de influență”. Filat a fost demis, însă pe acest caz nu au mai existat evoluții. 

Filat a ajuns în pușcărie în 2015, în urma unui autodenunț a lui Ilan Șor, în care ultimul scria că i-a dat lui Filat mită pentru a facilita accesul lui la Banca de Economii și alte bănci. Filat a stat în închisoare aproape 5 ani, fiind eliberat în 2019, la ispășirea termenului de pedeapsă care a fost redus din cauza condițiilor proaste de detenție din penitenciarul 13 și pentru bună purtare în detenție.

Demisii: Înregistrările au fost folosite pretext de opoziția Parlamentară pentru a demite Guvernul Filat prin Moțiune de Cenzură. 

Dosare: 0 pe acest caz 

6. Dodon și Ceban discută scenarii foarte probabile 

Pe 16 iunie 2020, mai multe instituții mass-media au primit pe adresa de e-mail o înregistrare audio, în care se presupune că figurează președintele Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban. Aceștia discută despre anularea alegerilor locale din municipiul Chișinău, unde Andrei Năstase ieșise câștigător. Igor Dodon și Ion Ceban au calificat înregistrarea drept „un fals”.

În înregistrare, Dodon și cu Ceban analizau un pas următor, și anume „ipoteza de anulare a scrutinului de la primărie”, din 2018 în care Ceban tocmai pierduse, dând practic de înțeles că cei doi știau ce urmează. Andrei Năstase a fost ales în iunie 2018 în funcția de edil al Chișinăului, dar scrutinul a fost anulat atunci de instanță. Motivul – acesta ar fi făcut propagandă electorală în ziua scrutinului. În octombrie 2019, mandatul acestuia a fost validat de Curtea de Apel de la Chișinău care a declarat legale alegerile locale anticipate de anul trecut.

Ambii au anunțat că vor investigații de unde au apărut înregistrările, dar… deocamdată nimic despre aceste investigații. 

Demisii: 0

Dosare:

7. Marian Lupu și transferul via PD 

Pe 11 septembrie 2020 Rise Moldova publică investigația „COPII DE POLITICIENI ȘI PETRECERI NOCTURNE PE BANII LUI PLAHOTNIUC”. În text figurează și Marian Lupu, președinte al Curții de Conturi. Din investigația Jurnaliștilor se menționa că pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA transferă Universității Maastricht 10.510 de Euro. La destinația plății a indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra Lupu”. 

Marian Lupu a explicat astfel: „de pe conturile bancare obișnuite de card nu este posibil de efectuat transferuri internaționale. Asemenea tranzacții pot fi efectuate doar de pe conturi cu o asemenea destinație, de care, pe motive obiective nici nu dispuneam. În aceste condiții, am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și, în această virtute, dispuneau de conturi pentru asemenea transferuri și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht.”. 

Înafară de acest articol, subiectul nu a fost preluat de procuratură în nici un fel, mai ales că în așa proceduri penale, trebuie de demonstrat întâi de toate că acea companie a fost implicată în tranzacții dubioase, prin intermediul unei decizii de judecată. După asta, folosind acea decizie, deja investighezi politicianul. 

Demisii:

Dosare: 0 deocamdată

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.