11 noiembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 1115 cazuri noi de infectare și 20 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

În timp ce unii zac internați, alții se afișează pe rețele dansând la nunți, aniversări”

  • „La ce se gândesc bolnavii din spital: la faptul că trăim în lumi paralele. În timp ce unii zac internați, alții se afișează pe rețele dansând la nunți, cumetrii, aniversări, petrec cu hurta, fără să le pese de lumea paralelă din spital – asta e tare dureros pentru medici în special…și nimeni nu știe când se va termina acest calvar pentru că moldovenii petrec în continuare cu mese mari și băutură multă…”, scrie pe Facebook .jurnalista Olesea Berestean, Tânăra, care acum o lună a fost testată pozitiv cu COVID-19 mărturisește că primul sentiment prin care a trecujut atunci când a aflat veste a fost teama de a nu fi judecat. „Prin acest sentiment jenant trec toți bolnavii de Covid – un sentiment de culpă, de parcă a-i fi umblat pe coclauri și e numai vina ta că te-ai îmbolnăvit”. Ulterior, Olesea a fost internată în spital. „ La ce se gândesc bolnavii din spital: la faptul că trăim în lumi paralele. În timp ce unii zac internați, alții se afișează pe rețele dansând la nunți, cumetrii, aniversări, petrec cu hurta, fără să le pese de lumea paralelă din spital – asta e tare dureros pentru medici în special…și nimeni nu știe când se va termina acest calvar pentru că moldovenii petrec în continuare cu mese mari și băutură multă…”, mai scrie ea.

Astăzi se face exact o lună de când ne-a intrat Covidul în casă și încă n-a ieșit definitiv probabil, pentru că de acest…

Publicată de Olesea Berestean pe Marţi, 10 noiembrie 2020

Un medic din Chișinău a vândut mașina și apartamentul fiicei plecată în Canada pentru a construi un Complex Memorial dedicat lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19

  • Doctorul în științe medicale, Teodor Popovici, a decis să-și vândă mașina și apartamentul fiicei, pentru a construi un Complex Memorial dedicat lucrătorilor medicali răpuși de COVID-19. Complexul Memorial „Eroii în Alb, Îngerii Păzitori ai Sănătății” urmează să fie construit pe strada Ion Pelivan, din sectorul Buiucani al capitalei, scrie Jurnal.md. „O să fie o răstingnire de 5,5 metri. Un soclu de 2,5 x 2,5 metri. În față va fi un alt soclu pentru 20 de plăci, unde va fi scrisă numele, prenumele, data nașterii, anul decesului fiecărui lucrător medical, ce a fost el, medic, asistent medical, felcer, infirmieră. Toți. În fața soclului va fi o sculptură din marmură albă – doi medici stau lângă patul unui bolnav”, a explicat profesorul universitar.

Echipamente de protecție personală, distribuite instituțiilor rezidențiale din Republica Moldova, cu suportul Cehiei

  • Un lot de ajutor umanitar a fost oferit Republicii Moldova, de către Republica Cehă, în cadrul proiectului „Răspunsul Covid 19 – Ajutăm oamenii cu dizabilități să facă față pandemiei”. Proiectul este implementat de organizația non-guvernamentală People in Need. Donația constă în echipamente de protecție împotriva infecției COVID-19 (măști, mănuși, costume de protecție, dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, halate și șorțuri de unică folosință, viziere), destinate lucrătorilor medicali și beneficiarilor Centrelor de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din Bădiceni (Soroca), Brânzeni (Edineț), Bălți și Cocieri (Dubăsari), în sumă totală de 588 161 lei. P 3 noiembrie, Republica Cehă a mai oferit o donație de 21 de paturi multifuncționale pentru secțiile de terapie intensivă a Spitalelor Raionale Căușeni și Călărași, în valoare de 390.000 mii euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.