08:09:12 24.04.2024
Stiri

Un deputat de la Chișinău reclamă o MOBILIZARE fără precedent în Transnistria: 800 de lei pentru un vot în favoarea lui Igor Dodon?

Actualitate 11.11.2020 09:37 Vizualizări2640 Autor: Ziarul National
Un deputat de la Chișinău reclamă o MOBILIZARE fără precedent în Transnistria: 800 de lei pentru un vot în favoarea lui Igor Dodon?
Alegători transnistreni, pe 1 noiembrie curent la secția de vot din Sănătăuca, raionul Florești


Cetățenii din Transnistria care au și buletine de identitate ale R. Moldova ar fi obligați sau convinși să meargă la alegerile prezidențiale de pe 15 noiembrie curent, la cele 42 de secții de vot deschise pe malul drept al Nistrului.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, susține că acestora li se promite fie 800 de lei în schimbul unui vot, fie sunt amenințați că vor fi concediați, dacă nu vor merge la vot.

„Celora cu buletin de identitate moldovenesc li se promite 800 de lei (!) pentru votare la 15 noiembrie – se subînțelege că Dodon va fi favoritul lor! Deja cunoaștem numele unor ”„activiști-dodnoști”, care umblă cu șomoioage de bani - n-o să uităm numele lor! Președinții „selisovetelor” completează listele celor rămași prin sate cu buletine moldovenești. Listele întocmite sunt expediate „sus” - către „administrație”. Cei din sfera bugetară n-au spațiu pentru zburdături democratice – sub amenințarea concedierii, vor fi obligați să prezinte luni, 16 noiembrie, buletinele cu ștampila Biroului Electoral. De, se vede că cei de la Kremlin, totuși, „au pus un cuvânt” pentru Dodon în fața celora de la Tiraspol, care nu-și ascund disprețul față de el în alte circumstanțe. De, „geopolitică” se numește. Mai este și Codul Penal al RM (Articolul 337. Trădarea de Patrie). Problema e că pentru Dodon noțiunea de „Patrie” nu există – el confundă laba stăpânilui, din care se hrănește, cu „Patria”, a atenționat Oazu Nantoi.



Și jurnalistul Tudor Iașcenco de la Rezina vorbea, zilele trecute, despre aceeași mobilizare și aceleași sume de bani care s-ar pune la bătaie pentru transnistreni.

„Luni, la o diferenţă de o oră, m-au telefonat doi buni cunoscuţi din Râbniţa, unul medic, altul profesor. Ambii au venit cu aceeaşi informaţie: autorităţile din regiune pregătesc o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie. Conducătorii instituţiilor, întreprinderilor, organizaţiilor au primit indicaţii să trimită în mod obligatoriu oamenii la alegeri, iar a doua zi toţi trebuie să demonstreze cu ştampila din fişa de înregistrare de la buletinul de identitate că au votat, fiind atenţionaţi şi candidatul care trebuie susţinut – Igor Dodon. În unele cazuri, cei cu indicaţiile îi asigură pe alegători că, dacă vor proceda întocmai cum li se spune, la întoarcere vor primi până la 800 de lei pentru un vot. În unele cazuri apar zâzanii pentru că, în loc de 400 de lei promişi pentru fiecare vot de la 1 noiembrie, votanţii au primit numai câte 100 de lei. Organizatorii însă se străduie să-i convingă pe cei nemulţumiţi că, dacă vor respecta indicaţiile, a doua zi li se va achita şi datoria de la 1 noiembrie”, a povestit jurnalistul.




Menționăm că, în primul tur al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, au participat la vot mai puțin de 15 000 de transnistreni, iar majoritatea a votat în favoarea lui Igor Dodon.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md