02:49:57 19.04.2024
Stiri

Noi MĂRTURII făcute de fostele eleve de la Școala Profesională nr. 2. Acestea povestesc cum Andrei Pavaloi, actual șef al Direcției educație la Primăria Chișinău, le-ar fi terorizat

Actualitate 11.11.2020 14:46 Vizualizări2453 Autor: Ziarul National
Noi MĂRTURII făcute de fostele eleve de la Școala Profesională nr. 2. Acestea povestesc cum Andrei Pavaloi, actual șef al Direcției educație la Primăria Chișinău, le-ar fi terorizat sputnik.md


Fostele eleve de la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău, care ar fi fost umilite de fostul angajat al instituției, Andrei Pavaloi, actualmente șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din cadrul Primăriei Chișinău, au început să vorbească despre calvarul prin care au trecut.

Potrivit unei investigații publicate de Timpul.md, unele dintre fete au plecat să muncească peste hotare, altele s-au măritat, pentru a lăsa în urmă totul și a uita umilința și frica prin care au trecut când au fost studente. Majoritatea dintre ele sunt de la sat și au venit speriate într-un oraș care li se părea enorm și nepăsător, ca să învețe o meserie.

„Am plâns când am citit articolul pe internet intitulat „Se apropia de domnișoare și le spunea că le așteaptă la el în odaie peste 10 minute”, își începe mesajul Veronica, fostă elevă la Școala Profesională nr. 2. În acel articol a fost publicată plângerea unei eleve, care povestește că atâta timp cât a locuit în cămin, între 2009 și 2013, Andrei Pavaloi, actualul șef al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (pe atunci angajat al Școlii Profesionale nr. 2), se purta foarte urât. Citez: „În fiecare seară veneau la el membri ai PL și beau, fumau, cântau”, „amenința fetele cu exmatricularea și le spunea să-l aștepte în camere, lovea elevii dacă nu făceau ce spunea”, „intra la fete când se spălau și se uita la ele”, „amenința fetele că vor rămâne fără cămin dacă se vor plânge părinților”...

La Școala Profesională nr. 2 Andrei Pavaloi a activat din 2002 până în 2016. A început cu funcția de profesor de istorie, director adjunct gospodărie și a ajuns director adjunct pe educație.

„Am vorbit cu fetele, nici una nu a uitat de spaima și emoțiile pe care le-am avut atunci, la 15-16 ani. Ne-am mirat tare că o astfel de persoană a fost numită într-o funcție importantă, în loc să fie pedepsită. Am hotărât să scriem doar după ce președintele țării ne-a numit pe noi, cei plecați de acasă, electorat paralel. Ne-am dat seama de ce un om ca Pavaloi este promovat de socialiști, fiindcă ei astfel sunt în albia lor”, a scris Veronica N. (numele real al tinerei este schimbat, din motive lesne de înțeles).

„Suntem dezamăgite total. Nu există dreptate în Moldova. Ei sunt protejați. Atunci erau cererile noastre la poliție, se ținea cont de principiul confidențialității, fetele erau pe loc, dar acum e tare greu de demonstrat”, spun cu tristețe fostele eleve.

„E foarte simplu să amăgești o adolescentă de 16 ani. Directoarea nu vroia să scoată gunoiul din casă. Nimeni nu ne credea că spunem adevărul. Directoarea zicea că spunem minciuni, venea polițistul – la fel. Nimeni nu ne proteja”, afirmă Veronica.

La Școala profesională învață elevi după clasa a IX-a, majoritatea sunt de la țară. Au părinții săraci sau sunt plecați peste hotare. Nu are cine să-i protejeze. Fetele nu știu să-și apere drepturile. Sunt copii buni, dar complexați, fricoși. Erau și părinții care, nu știu de ce, sunt de partea profesorilor. „Se întâmpla că și părinții să le spună profesorilor: „bateți-i, educați-i”. Cei mai mulți eram speriați, amenințați, nimeni nu ne proteja”, a menționat una dintre fostele eleve.

Deși au fost și cazuri când părinții s-au implicat și pur și simplu și-au luat copiii de la școală.

Unii foști angajați au confirmat că în acel colectiv era o regulă nescrisă de a nu scoate gunoiul din casă și de fiecare dată, orice s-ar fi întâmplat, să fie dată vina pe copii, dar nu pe vreun profesor.

„Andrei Pavaloi are dibăcia, însușirea de a se lipi de oamenii care pot să-l ajute. Știe să se lingușească. Asta e o trăsătură care ajută în carieră la noi. Curând, acest cusur va fi o calitate. Dacă a ajuns Pavaloi șef al Direcția educației, e sfârșitul lumii. Și oriunde te întorci, șefii sunt de felul acesta”, ne-a spus unul dintre foștii săi colegi, afirmând, în același timp, că Pavaloi era bun ca profesionist, dar nu-și putea stăpâni viciile.

Andrei Pavaloi nu are o reputație bună nici ca familist. El a fost însurat de trei ori. Pe culoarele Școlii profesionale se vorbește că era agresiv și cu soțiile sale, pe una dintre ele dând-o afară noaptea din casă cu copilul în brațe.

De la liberali la socialiști, o cale nu prea lungă

Aici nu e nevoie de comentat mult, concluziile vin de la sine. E știut bine faptul că Andrei Pavaloi era membru al PL, când aceștia aveau un cuvânt greu de spus în Consiliul Municipal Chișinău. Cu toții ne amintim de scandalul licitațiilor trucate în sectorul Educației, de mâncarea cu termenul de valabilitate expirat și cu viermi din grădinițe. Atunci, Pavaloi era șef al Direcției educație, tineret și sport din sectorul Râșcani. Iar șef al Direcției generale Educație, Tineret și Sport era Alexandru Fleaș, un prieten de-al lui Chirtoacă, prezent la vestita petrecere din garajul primăriei.

I-am întrebat pe foștii colegi cum s-a întâmplat ruptura dintre Pavaloi și Partidul Liberal. Nimeni nu-și amintește ce s-a întâmplat concret. Acesta a trecut la socialiști de când primar a devenit socialistul Ivan Ceban. Pavaloi este avansat și protejat. Mai întâi, Ivan Ceban o sancționează pe Rodica Guțu, șefa Direcției generale educație, pentru că a fost într-o excursie peste hotare cu 40 de manageri școlari și spunea dlui, că nu ar fi fost o perioadă prea bună pentru distracții. Deși Rodica Guțu declara că nu a fost în excursie, ci se afla în acea perioadă în concediul anual, semnat de primarul general. Până la urmă, aceasta, împreună cu doi adjuncți, sunt nevoiți să-și dea demisia, iar șef interimar al direcției este numit nimeni altul decât Andrei Pavaloi.

Continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md